Čo máte radi na Vianociach?

Ona sa zbláznila. 14. Októbra sa pýta na Vianoce. Veď ešte neboli ani dušičky.

Presne.

Veď nemusíte ich mať radi. Ale keby ste náhodou chceli a chceli si to celé aj uľahčiť, tu je môj tip ako na to. A teraz je ten správny čas. Lebo tí z vás, ktorí ma poznáte, viete, že toto je moja téma;)

Takto to je: snažím sa nestarať sa do iných. A robiť si veci tak, ako mne vyhovujú. A keďže Vianoce mám rada a túnujem postup každý rok, mám k dispozícii celkom slušný návod, ako eliminovať stres na takmer úplnú nulu a čo najviac si ich užiť. A aby sa to dalo, odporúčam začať už teraz. Preto o tom píšem 14.10.Nehovorím, že to takto musíte robiť. Ani že to vôbec musíte čítať. Ani že vám bude fungovať to isté, čo mne. Ale mne to teda funguje takto. Len som sa rozhodla podeliť sa o môj postup, lebo mi prináša príjemné a stres - free Vianoce:)


15235529_ajpg


Tak čo to je, čo máte na Vianociach radi? Tá vôňa vareného vína, keď sa zmieša s vôňou ihličia? Tie koledy ako všade hrajú?

Ja mám rada aj tie svetielka. A stromčeky. A doplnky. Čiapky s rolničkami a brmbolcami.

Najradšej ale mám, ako sú všetci naladení na pohodu a ničnerobenie. Rozprávky a hudba a svetielka a tešenie sa na to, ako sa stretneš s celou rodinou. Budú dobré koláče. A všetci budú milí a skúsia sa nevadiť, veď sú sviatky. Pôjde to ľahšie, lebo vysoká hladina cukru:D

A toto ja mám na nich najradšej. Tú náladu, vieš čo myslím?

Lenže Vianoce sú len tri dni. Nech rátam ako rátam. A to je málo.

Jeden rok, asi millión rokov dozadu, som tak sedela pod stromčekom 24. po večeri a vravím si: “Toto je všetko? To je nejako málo. Viac by som toho pocitu chcela”

A odvtedy nemám zábrany:D


Prečo by Ti malo byť dobre a mala si jesť koláče bez výčitiek a nevadiť sa s príbuznými a pospevovať si koledy a pozerať rozprávky len tri dni v roku?

A prečo by to mal byť stres?


Od toho zážitku – teda už niekoľko rokov - mám takúto stratégiu: všetko to príjemné, čo Vianoce prinášajú, si užiť čo najdlhšie. Začať čo najskôr. Strom mávam väčšinou ozdobený už po 20tom novembri. Lebo si ho chcem užiť. Lebo veľa robím (a to aj vy) aj veľa cestujem. Keby som strom ozdobila tesne pred sviatkami, kedy si ho užijem? Ozdobím, všetko by bolo treba rýchlo šup sem šup tam, zrazu je 28meho dvanásty, je po všetkom a môžme to baliť. Ešte ho symbolicky zasvietime na Silvestra, lebo to patrí ku kapustnici a koniec.


15492134_ajpg


Aj tak som veľkú časť týždňa na cestách, doma len pár nocí z týždňa. Takže tých pár večerov si zasvietim strom. A pozriem vianočný film.

Mám dobrú náladu, oddýchnem si pri tom a kým prídu sviatky, mám už pozreté 380ty krát:D všetky tématické filmy. Vianoce mám dlho, užijem si tú pohodu okolo, filmy, punče, salónky – každý rok do sýta.

Prečo by som sa ukracovala o príjemné chvíle? Keď na to máš dosť času, dá sa.


Takže to vyzerá takto: na konci novembra ozdobím. Niekedy sa mi za to aj veľa ľudí smialo. A presne si pamätám ten prvý raz, keď som na Bratislavskom priváte vytiahla ten stromček, pustila koledy z youtube a začala zdobiť.

Najskôr že: “jáj to daj s týmto pokoj”, “načo Ti to tu je, vyhodené peniaze, veď aj tak na sviatky budeš u rodičov”, “to nemyslíš vážne”

Len som sa usmiala. Bolo mi to jedno. Vedela som, že to robím pre seba.

Kým dohrala druhá koleda, zdobili sme už všetci štyria. Pobehovali od krabíc k stromčeku, pohmkávali alebo pískali si koledy, hlavou kývali do rytmu.


69720_ajpg


Dobré to je. A je to nákazlivé. Keď sa nenáhliš a nemáš stres stane sa to celé príjemnou aktivitou. A to je chytľavé. 

Vianoce má každý rád. Ak ich už niekedy v živote zažil s niekym, kto nepanikári, ak nie je všetko umyté.

Lebo keď začneš na Vianoce myslieť už keď končí leto (ako ja:) máš ešte aj 3-4 výplaty. To znamená, že darčeky nebudú stres finančne. A nikto ešte netipuje, že zbieraš indície na to, čo kúpiš. Takže sa aj dobre zisťuje, čo by asi tak ľudia chceli. A ty máš potom kráľovsky čas v nepreplnenom obchode nájsť parkovacie miesto, kľudne zaparkovať, dať si obed, lebo si máš kde sadnúť, kúpiť darček, dať si kávu. Ak chceš tuning – do sluchátok pusti vhodnú hudbu a je to.

Ideš si svoje, máš to v klídku, úplne bez stresu a včas.


Zvyšok predvianočného obdobia sa tak môžeš všetkým preplneným miestam vyhnúť. Lebo môžeš. Lebo tam nepotrebuješ kúpiť nič. Takže po robote môžeš prísť domov, zasvietiť strom, pustiť film a mať pohodu:) Vianočnú. Kľudne celý december.

Dobré, že?

 

163078_ajpg


Veď nemusíš mať Vianoce rád. Ale ak by si náhodou chcel, ponúkam možnosť ako sa vyhnúť stresom a lepšie si to užiť.

 

Celkom nerozumiem tomu sťažovaniu sa. Že “či sme sa už teda načisto zbláznili, či nabudúce začneme už v auguste, veď ešte som vonku v krátkom tričku, je 20 stupňov a v obchodoch už majú mikulášov. Škandál.”


A to Ti nejako priamo ubližuje tie čokolády a ozdoby, že tam sú? Veď si ich len nevšímaj a máš to. Alebo lepšie: už dnes nakúp a máš vybavené a nemusí ťa rozčuľovať že ti to pripomína, že máš na to ešte myslieť. Hotovo:)

To sa vylučuje navzájom, že je teplo a mikuláš? 

Posledné dva roky, ak si dobre pamätám, bolo na štedrý deň aj 10 stupňov v pluse. Je možné, že to už nebude inak. Zimy a mínusy sa posunuli na január - február. Zasnežený štedrý deň už možno nikdy nebude. 

A aj tak to bol len lokálny zvyk, sú predsa miesta, kde majú tričká a Vianoce celý život. Prečo by to malo byť zlé? Lebo sme na to neboli zvyknutí? 

Neboli. Ale možno si budeme musieť zvyknúť. Počasie sa nepýta na názor väčšiny.

 

IMG_2659_1_ajpg


To, či už sú, alebo ešte nie sú Vianoce, neurčujú stupne celziové.

Neurčujú to ani preplnené parkovacie miesta.

Ani výzdoba v obchoďáku.

Majte si Vianoce ako dlho chcete. Alebo ako krátko chcete. Alebo vôbec – ak chcete. Veď to je úplne dobrovoľná aktivita. Keby ste sa ma náhodou opýtali, ja odporúčam “áno” a čo najdlhšie:) A začať už teraz, preto to už teraz píšem. Aby sme potom mali kľud a pokoj, lebo všetko je vybavené včas.

 

Matematici, pomôžte mi:

Ak je treba v súvislosti s Vianocami za krátky čas vykonať veľa vecí, a to vlastne spôsobuje ten stres, vychádza mi to, že:

Ak chceme znížiť stres, môžme:

a) Zmenšiť množstvo – počet vecí, ktoré chceme urobiť, alebo

b) Zvýšiť čas, za ktorý chceme urobiť tento počet vecí.

Sedí to? Malo by.


154169_ajpg


Postup, ako sa vyhnúť stresom a zároveň si to obdobie užiť je nasledovný: 

Pri prvom objavení tematického tovaru v obchodoch dokúpiš to, čo ti minulý rok chýbalo, ale nechcelo sa ti tlačiť v tých preplnených obchodoch.

V polke novembra vynesieš z pivnice tie veci do bytu, a potom, kedykoľvek v druhej polovici novembra, keď máš čas, môžeš ozdobiť. Veď aj tak prvá adventná vyšla posledné roky už na poslednú novembrovú nedeľu. (Teraz to bude tuším presne 1.12.)

Každý večer zasvietiš a užívaš si atmosféru. Nemusíš sa náhliť.

Áno, už som kúpila prvý malý strom na stôl. Aj čokoládu vo vianočnom balení.

Postupne a pomaly, v klídku.

Od teee – raz.