Čo ste doteraz nevedeli o ženských časopisoch


A nebáli ste sa opýtať, ale ste sa neopýtali, lebo vás to nezaujímalo. Aj tak vám to poviem:D

Babské pletky, taľafatky, bulvár? Možno aj. Ale aj veľa iného a preto ich mám ja rada. 

Poviem vám jeden príbeh. Hlavný hrdina – ženský časopis.


 

DD83BA94_ajpg
Takúto krásnu foto mi poslala kamka. Vy ste si to naozaj kúpili a prečítali. A niekedy ste mi aj obrázok poslali. Ďakujem. Októbrová Eva 2019.


Septembrové číslo mení svet



Napríklad toto sa vám zíde vedieť o Americkom Vogue. To podľa mňa patrí ku všeobecnému vzdelaniu, ale veľa ľudí to nevie. Je to základ sveta ako ho poznáme. Nie módneho sveta. Celého sveta:D


V Americkom VOGUE je “The September Issue” veľká vec. Septembrové vydanie tohto časopisu (väčšiny ženských časopisov, ale to je iná téma) je vždy špeciálne. Po ceste z Bali, po presne tom výlete, o ktorom sme hovorili minulý týždeň, som si ho aj z Dubaja doviezla domov. US Vogue, septembrové vydanie, och:) 

Dnes už ho kúpiš aj tu, ak máš šťastie. Nedalo sa vždy. 

Bol to sen niektorých z nás sa k nemu dostať. Vozili ti to kamky z Ameriky alebo iných zemí, kde sa dal zohnať. Niekedy sa k tebe dostalo až po pol roku, už úplne uchytané a so somárskymi ušami. Ale dostala si sa k nemu.

Naozaj existovali časy, keď nebol internet, akokoľvek komicky to znie:D



Vysoká móda

Obsahuje sumár trendov na nasledujúci rok, predeľuje sezónu. Vždy je veľká otázka, kto bude na obálke, lebo je to výnimočné. Je to česť. To, čo je v Septembrovom VOGUE, to sa bude diať v móde nasledujúci rok.

Módou nemyslím tie smutné kúsky, ktoré vidíte u nás v nákupných centrách povešané na vešiakoch – že LV kabela, opasok s veľkým písmenom G, okuláre so zlatým vybíjaným CH, Karl obal na telefón a A - džínsy:) 

Myslím takú naozajstnú “fashion” alebo ako sa to volá “vysoká móda”.

Ja viem, viem. Pre väčšinu populácie je to nezmyselné “šmú” okolo ničoho. No ja som od malička mala doma zošity, kam som si vystrihovala a lepila obrázky z časopisov. Keď sa mi niečo nepáčilo, dokreslila som im iné oblečenie. Vymýšľať oblečenie ma vždy bavilo. Vyrábať ho tiež. To, že som to od strednej školy nerobila – nešila – neznamená, že už nemám doma tieto “zošity” kde si vystrihujem a lepím pekné handrové vizuály. 

Prikreslím, urobím popis.

Možno tu medzi vami, ktorí to čítate, ešte sú niektorí z vás, ktorí tie modely predvádzali. Možno ich manželky, možno sú tu už ich deti. To ma bavilo. K tomu sa ešte v živote vrátim. Neviem zatiaľ kedy, ani ako, ale to sa vyskladá. Vrátim:)



IMG_3682_ajpg

Zdroj: Magazín Eva, Október 2019, odfotené dve strany, lebo o tých "rukopisoch" budeme teraz hovoriť.


Rukopis

Keď je na tej strane v ženskom časopise postrihaných veľa obrázkov z módnych prehliadok po fashion weeku, väčšinou podľa modelu dokážem určiť módny dom. Nie vždy. To by som klamala. Ale väčšinou áno. Mám ten svet rada. 

Milujem rukopis Prady, Miu Miu, Chanel, och, fotku jednej kabelky Vivienne Westwood mám v diári hádam od puberty:D Rozoznám Valentino večerné šaty. Na prvú. Poznám tvorbu Victorie Beckham od prvej kolekcie. Hej, to je tá spajska. Hej, ona má módnu značku. Už veľa rokov. Balmain tiež už "kajšmetke", poznali dávno predtým, než začali obliekať sestry Kardashianové. 

Milujem Caru Delevingne. To je modelka. Kvôli / alebo vďaka nej som išla do kina na film o superhrdinoch. To vyzeralo takto:

Ja: "Teraz je v kine toto, na to by som šla." (Tuším to bolo to Suicide squad? Také niečo, bola tam aj tá blond s dvomi copmi čo sa za ňu všetky ženy prezliekli na Halloween potom - vidíš? Viem o tých filmoch len kvôli módnemu dopadu:D)

On: "Čože? Na komiksových superhrdinov? (tuším povedal aj meno režiséra, to má nejaký kult a super fanúšikov a také, no, neviem nič viac ale skrátka bolo to prekvapivé) Ty? Poznám ťa sto rokov ale toto by som netipol."

Ja: "Hej, hrá tam Cara a som do nej."

On: "Kto je Cara?"

Ja: "Modelka. Karlova múza. Správňačka. Aktivistka. Nádherná žena s múdrou hlavou a emóciami raketa. Začína teraz viac hrať."

"Jáj. Už to dáva zmysel."

Cara. Šla som kvôli nej aj na Valeriána. Na sci-fi. Ja:D


Späť k vysokej móde. 

Nehovorím o tom, nechválim sa tým, nemám ani kamošku s takýmto hobby. Ale študujem si to, zaujíma ma to. Neobliekam ani nemaľujem sa tak ja, ale rada na ten svet pozerám. Sú to krásne obrázky.



Móda vie aj chodiť po vode

Milujem ako hľadajú miesta na predvedenie novej kolekcie aby to zapadlo do prostredia a prostredie tú kolekciu doplnilo. 

A ten Karl potom pre Fendi zavrie námestie s fontánou Di Trevi, buchne na ňu sklo a modelky chodia po nej. Pozeráš na ne a máš pocit, že naozaj chodia po vode. Vidíš tú fontánu za nimi, okolo Rím a ony v tých šatách a prisahám keby sa ťa niekto opýtal aký je to rok, nevieš. Víly. (Ešte je v tomto svete dôležité, kto prehliadku otvára a kto zatvára, teda kto predvedie prvý a kto posledný model prehliadky, ale to už je priveľa detailu.)

Definícia slova nadčasové. Že zabudneš kedy to je, lebo je to krásne a to až “overwhelming” – ako sa to povie po Slovensky? Že ťa to uchváti a unesie mimo pojem času. Prenesú ťa na miesto a aj v čase, nič, len zážitok. 

Nádhera.


No, zase som si uletela, ale teda v skratke. Aspoň vidíte, ako veľké to je.

Už viete o Septembrovom čísle, o kráse vysokej módy, ešte vám chcem povedať všetko. Skúsim to skrátiť aby to bolo zaujímavé, dobre? Ešte toto, ešte aspoň toto:


Tento rok sa mi najviac páčilo Septembrové číslo z Anglicka

Pozvali Meghan Markle (áno, tú), ktorej zverili úlohu hosťujúcej editorky tohto čísla. Je to vôbec prvýkrát v UK Vogue, keď niekto hosťuje ako editor v Septembrovom. Veľké. To si chcete prečítať. 

Téma je “Forces for change” – ako hybné sily zmeny? Na titulke je 15 žien, 1 políčko je z toho lesklého materiálu akože zrkadlo. Lebo tam si akože ty, vieš? 16-ta "Force for change" na obálke UK Vogue. Och prepáčte, dobre dobre už končím. No Biblia proste.


Keď chcete ženu naozaj pochváliť, povedzte jej, že vyzerá ako zo septembrového VOGUE. Verte mi, že takú poklonu ešte nedostala:)


Hosťujúce šéfredaktorky sú strašne dobrý nápad, už to robia aj slovenské a české časopisy a vždy sa na to číslo teším. Má úplne iný “vajb” (vajb – z anglického vibe, vibrácia? Energia? Niečo také.) než tie ostatné. Že akože aj patrí do série s nimi aj nepatrí.

Viete, čo myslím?

 

IMG_3635_ajpg

Odfotila hneď keď sadla do auta a napísala: "Veľmi sa teším, keď si to už prečítam. Tak sa s tebou teším.."
To je žena, že? Moja kamka.



Sú to len také babské taľafatky alebo aj niečo viac?



"Ženské" časopisy už dnes naozaj pokrývajú tému "lifestyle" absolútne. Teda nie len mejkap vychytávky a handry ale aj: ekológia, politika, biznis, princípy úspechu, hodnoty, príbehy zaujímavých ľudí. Včera sme mali nečakane večer pri víne túto diskusiu. Jednou zo žien na obálke UK Vogue v Septembri bola aj Greta Thunberg. To je tá 16 ročná Švédka, čo teraz hýbe celým svetom. Lebo planéta. Ekológia. 

Na titulke VOGUE, vieš? 

Ona nemá s mejkapom ani rúžmi ani handrami nič spoločné, ale je rok 2019. Patrí na titulku VOGUE. Toto všetko patrí do svetového lifestylu. Vďaka tomu viem aj o zahraničnej politike. Lebo čítam aj zahraničné ženské časopisy.


Pointa:

Viete, lebo čo ak tie ženské časopisy dokážu niekomu naozaj pomôcť? Ja neviem.

Možno pre nejakú bacuľatú nie úplne najkrajšiu ale nie hlúpu tínedžerku je svet, v ktorom sa nachádza, a život, ktorý žije, nepochopiteľný. Možno je nevyspytateľný. Nepredvídateľný. Možno sa v ňom nevyzná, je zmätená a smutná.

Možno raz počula ako človek, ktorého mala rada, za jej chrbtom komentoval jej výzor a kilá. Možno ju to celkom zlomilo, neviem. Možno si presne pamätá aký bol dátum, kde to bolo aj čo mala na sebe. Možno tie nohavice má doma doteraz. Aj to tričko. Možno sa vtedy rozhodla, že pohne vesmírom.


Možno bol pre ňu ten časopis bod, o ktorý sa pri hýbaní svojho vesmíru oprela. 

Možno je to svet, ktorý dáva zmysel. Možno je to svet, v ktorom platia pravidlá. Možno je to svet, ktorého môžeš byť pasívnou súčasťou, nikto ťa nekritizuje a prinesie ti obrovskú vizuálnu krásu. Možno je to svet, ktorému sa dá rozumieť, na rozdiel od toho naozajstného.

Svet peknoty, kde si vystrihuje obrázky nádherných kúskov a kombinuje, celú hlavu zamestná naplno tým, ako citlivo zladí dva vzory a ešte inú textúru k tomu. Mala odvahu a nečakane dobre to dopadlo. Možno je to niečo, čo ju tak absolútne pohltí, že vtedy svet okolo neexistuje. Je jedno ako vyzerá, koľko váži aj čo sa deje. Je šikovná a na jej výtvor je radosť pozerať.

Možno v tom časopise videla a čítala o ženách, ktoré boli kedysi tiež zmätené. A dnes sú obdivuhodné, múdre, úspešné, krásne, pokorné a láskavé. Možno tam uvidela príklady, že sa to dá. Neviem. Možno jej to pomohlo vydržať, keď už všetko prestalo dávať zmysel a začala sa v sebe a v živote strácať.

Možno tie farebné strany raz mesačne boli pre ňu ako keď natankujete do auta plnú.


Možno preto je to veľké, mať tam článok. Pre niekoho.

Možno ju celým tým sprevádzala Darinka. Jej hudbou a textami pri nej verne stála, rozumela a podporovala ju. Samozrejme, Darinka bola verná podporujúca kamka úplne bez toho, aby to vôbec tušila:D Preto možno keď jej vyšiel článok v tej Eve a pod článkom uvidela polstranovú reklamu s fotkou Darinky a nápisom “Objavte v sebe vnútornú bohyňu” ju úplne odpálilo. 

Darinka vie, to je medzi nimi dvoma;)

Dobré to je.

 

  IMG_3655_ajpg

Proste ste mi poslali fotky kde ste ten časopis držali v ruke, dali do kabelky alebo už čítali s kávou alebo limonádou. Všetky ich mám uložené. Všetky. Urobili ste z toho krásny zážitok. Vzácne chvíle. Ďakujem.



Záver



Vieš, to je jediné, čo ja viem. Nerozbíjam atóm. Neviem liečiť choroby. Neviem napísať recept na lieky, ktoré ťa zbavia bolesti. Neviem pozerať do očí človeku keď ho idú uspať pred operáciou a nevie, či sa preberie. Neviem zaúčtovať výplaty. Neviem háčkovať. Neviem dať gól, neviem inak pomôcť. Neviem nakŕmiť dieťa. Neviem nič vyrobiť. Opraviť. Viem len zoradiť písmená – či už v písaní alebo v hovorenom texte – tak, aby ti chvíľu bolo dobre. To viem, že asi viem.

Je to prchavé? Áno.

Čo po mne zostane? Asi nič.

Ale budem si môcť povedať, že vďaka trom minútam čítania niekto chvíľu myslel na niečo iné ako svoje trápenia? Dúfam. To je cieľ.


Možno som už trošku z tej podpory, ktorú som ja dostala, mala možnosť splatiť. Preto je ten článok v Eve veľká vec. No ešte veľa neviem. A je to kostrbaté, začínam, učím sa, mám veľa čo robiť a ešte musím svetu veľa vrátiť. Ak je tu niekto, kto to náhodou teraz potrebuje počuť: Pohnúť vesmírom sa dá. Dokážeš to. A ak ti s tým viem pomôcť, urobím to rada. 


Končíme motivačným citátom, lebo najlepšia veta to je a hodí sa sem:

Buď tou, ktorú si potrebovala, keď si bola mladšia.


Krásny jesenný týždeň