Je väčšie umenie začať, skončiť alebo vydržať?

záleží od typu človeka? Raz som čítala v časopise, že aj novoročné predsavzatia si máme dávať podľa toho, či ste skôr typ, ktorý radšej s nejakým zlozvykom prestane, alebo typ, ktorý radšej zavedie nové správanie do života. 

Vieš, ten lístkový pletenec s javorovým sirupom a pekanovými orechami, ktorý majú na pumpe a už tuším aj v potravinách v oddelení pečiva?

pekany3jpg

Moja veľká lekcia, že aj keď niečo obsahuje dve nové veci, môže to byť dobré.

Pekany a javorový sirup.

Pekanové orechy by som asi nikdy neochutnala. Stalo sa to náhodou. Myslela som si, že kupujem vlašské, neprečítala obal. Otvorím, ochutnám a vravím si: dobré vlašské, ale take iné, čo je to za región odkiaľ pochádzajú?
A zrazu vidím na obale napísané “pekanové orechy” a už to bolo. Cúvnuť netreba. Dobré boli. Pointa je, že keby som vedela, že sa nevolajú vlašské, nedám to do úst. A potom toto. Pečivo a tam aj pekany, aj javorový sirup. Akokoľvek dobré to môže byť, je riziko, že to bude horšie ako to, čo poznám. Cesta hore je neistá ale štandard bez noviniek je vyhovujúci. Načo meniť?

Keď v reštaurácii objavím jedlo, ktoré mi chutí, nemám dôvod si tam už nikdy objednať čokoľvek iné. Prečo riskovať, keď viem, že toto mi chutí? Mám kamarátku, ktorá okamžite ako je niekde napísané “novinka” ju vyskúša. Lebo je to novinka. Presne ten dôvod, pre ktorý to ja neurobím, je pre ňu dôvod, pre ktorý to ona spraví.

Na svete sú dva typy ľudí. 

Tí, čo milujú nové veci a tí, ktorí nie.

Začať jesť kešu orechy trvalo asi desať rokov. Goji som preto ešte ani nemala. Lebo síce to v Japonsku, Číne aj Kórei jedia uz stovky rokov, u nás je to nové. Aj si to vygúglim, aj sa dozviem, že to obsahuje 18 druhov aminokyselín, všetkých osem esenciálnych, 21 stopových prvkov a karotenoidy, viac betakaroténu ako mrkva a aj vitamíny C, B1, B2, B6 a E, (všetko z wikipédie) a presne japonky, číňanky a kórejky starnú najpomalšie na svete, aj tak to proste nie je dôvod, aby som to vyskúšala.

Lebo je to nové. Strach?

V ostatných oblastiach to u mňa nie je až také tragické ako s jedlom. Myslím.

Ehm. Spojazdniť tento web trvalo. Nájsť meno, vytvoriť popisy, kúpiť doménu. Ale hlavne dlho trvalo zisťovanie, uisťovanie, preverovanie, overovanie, hľadanie, váhanie a spochybňovanie. Je to všetko príliš nové. Zneisťovanie. Myslím, že som dokázala skomplikovať a spochybniť úplne všetko čo sa dalo. Taký som ja “preparation freak” (po slovensky “psychoň” na prípravu:D). Nie nebudem, kým to nebude perfektne všetko premyslené, pripravené a nachystané. Lorem ipsum som videla napísané už toľko krát, že ma celkom prekvapilo, že loremipsum.sk je voľné. Chcete niekto?:D Akože doména. Aspoň v čase písania tohto príspevku bola. 

Cez víkend sme šli do kina. Vo filme bola ona. Ona chcela spievať v podniku, tak sa opýtala, či môže. A majiteľka podniku že: “Dobre”.
A ona že: “Počkať, žiadny kasting? Nebudete si vyberať? Som dosť dobrá? Zvládnem to? To mi dáte len tak?"
Chlapík, ktorý v tom podniku spieval, jej podal mikrofón a hovorí: “Dievča, tu sme na ostrove. Sny si plníme len tak. A keď niečo chceme, hneď to urobíme. Len tak.”

Viete, ako niekedy sú to len vety z filmu a niekedy to hovoria priamo na vás?:)

Máš pravdu. Nič ďalšie sa asi extrémne dopredu premyslieť nedá.

Zahryzni a uvidíš. Tak som. Vitajte.

Web má zatiaľ len úplne základné dáta, všetko ostatné pribudne postupne. V návodoch pre bloggerov som čítala, že prvý článok má byť “starter killer”. Že to máš poriadne odpáliť. Napísať, prečo si začala, a čo môžu čitatelia očakávať. A že máš písať len keď máš čo povedať. Tak som vám povedala o tom, ako si vyberám jedlo, nutričnú hodnotu goji a o pekanových orechoch. Dobré, že?

Ale zvyknem sa venovať aj serióznym úvahám, napríklad:

-       “kde sú všetky sponky, štipce, gumičky do vlasov a balzámy na pery”
-       alebo “v akom poradí jedávate oriešky z misky”

takže vážne témy hlavne. Existenčné a zásadné otázky.


Skúsim sa vrátiť k pointe: Začíname.

Máte aj vy niečo, na čo sa odhodlávate už dlhšie (hodiny, dni, týždne, mesiace, roky) a ešte ste nezačali? Cvičiť, pred spaním spravím plank na x minút, prestanem nadávať, každú druhú cigaretu si nezapálim…

Pozrite, ja som ten prvý krok urobila. Zatiaľ to nebolí. Poď do toho aj ty, čokoľvek to je. Nerieš či vydržíš, či to ustojíš, či si typ na novinky. Začni. So mnou. Podporím ťa, napíš mi. Do komentárov na siete, cez formulár, alebo mi napíš email.

Môžme sa spolu na dnes riadiť jedným z mojich obľúbených múdrych citátov. Prikladám ho v obrázku, na peknom pozadí. Lebo tak sa citáty na internety robia.

Držme si navzájom palce.

 
quote3jpg