Kabelkový špeciál, časť druhá

 

Je rok 1983. Do lietadla v Paríži práve nastupujú pasažieri. Let smeruje do Londýna. 

 

Jean-Louis Dumas je výkonný riaditeľ v spoločnosti Hermés. Sedí už na svojom mieste. Vedľa neho si ide sadnúť britka a francúzka zároveň, herečka. (Podľa wikipédie má naozaj národnosť british - french, no).  

Už len hore odloží kabelu a posadí sa na miesto.

Počas vykladania kabely do priestoru nad sedadlami jej z nej pár vecí vypadáva do toho priestoru. Ona sa musí vyškriabať na sedadlo, pohľadať a dočiahnuť tam tie veci. Tipujem to na rúž. Ten sa zvykne ešte potom aj kotúľať, takže musí asi riadne načahovať ruku. 

No, nájde, vráti ich do tašky.

Posadí sa a pánovi vedľa nej (asi sa nejako zvláštne pozeral na strečing, ktorého bol práve svedkom?) začne vysvetľovať, že je ťažké nájsť koženú víkendovú kabelu, ktorá by sa jej páčila a bola by aj praktická a všetko, čo potrebuje by do nej vošlo. 


Začal sa jej pýtať, čo by tá kabela mala mať, ako by mala vyzerať, ako vrecká vnútri, predelenie priestoru a tak ďalej. Čo potrebuje, kam čo dá, ako by to bolo ideálne. Vraj mu niektoré veci aj nakreslila na papier počas toho rozhovoru v lietadle. (Podľa niektorých zdrojov to kreslila na vrecúško na zvratky - prvý papier, ktorý bol v lietadle poruke.)


Podľa dostupných zdrojov jej pán Dumas povedal, že on jej takú kabelu navrhne. Rok potom bola na svete. Volá sa tak, ako ona.

Preto som na začiatku nepovedala meno, aby ste hneď nevedeli, veď.  Aj tak ste vedeli, že? Veď hej, je to známy príbeh. A krásny.


Meno dámy – ikony - je Jane Birkin. Meno kabely – tiež ikony – The  Birkin Bag. Najznámejšie a úžasné zábery, na ktorých sú obe spolu - tu. 


V úvodnej foto mozajke sú požité vaše fotky vašich kabeliek, ktoré ste mi poslali a ešte sa k nim v tomto špeciáli postupne dostaneme. Veľké ďakujem. 

Nepoznám nikoho, kto má Birkinku, takže na ostatných fotkách máme dnes mačky:D Dobre?

birkin bag 2jpg  

 

 

„V minulém díle jste viděli“



V prvej časti sme si povedali, ako mi napadlo, že poďme o kabelkách.

Ešte mám rada aj takéto situácie pri spoznávaní nových ľudí. Vysoko hypoteticky. Veľmi vysoko a veľmi hypoteticky v týchto časoch. Veď ale medzitým sme stihli párkrát ísť von na terasku, no. Ale skrátka, mám rada ten zmätočný výraz tváre. 

Keď sa v mojej prítomnosti ľudia rozprávajú o vážnych témach a mudrujú a majú pocit že ja si s nimi pomudrujem lebo som inteligentná a mám na veci názor. (To si o mne myslia naozaj len cudzí a naozaj na prvých stretnutiach:D)

No, mudrujú mudrujú, potom sa pozrú na mňa a že: „A ty čomu sa tam venuješ? O čom píšeš?“ a ja že: „O kabelkách.“ A usmejem sa.

Potom tak nasucho prehltnú a už ma nevťahujú do politických rozhovorov a ja som takto šťastná. Keď si mám vybrať medzi politikou a Birkinkou, je jasné, o čom sa chcem rozprávať:) 

Nebudem si ja život míňať na Igora, sú na svete príjemnejšie témy.

 

 


Dnes uvidíte: BIR - KIN - KA



Kde sme? Jáj, že prvá časť bola úvod do témy. Druhá nemôže byť o ničom inom, ako o Birkin Bag. To je vrchol pyramídy ríše kabeliek. Strop, hrot, legenda a neprekonané dielo módneho domu Hermés.

Originálna a prvá Birkinka má 35 cm, odvtedy už tento model robia v rôznych veľkostiach. 25, 30, 35 aj 40 cm, až po cestovné víkendové verzie 50 a 55 cm.  

 

 

Prečo je to taká veľká vec?

Tiež som nevedela. Prvýkrát som počula o „Birkinke“ v seriáli Gilmore Girls. Pamätáte si? Rory dostala od Logana kabelu. Stará mama reagovala šialene, aha video. Proste tá babka závidela vlastnej vnučke. Podarené to je.


Lenže, vtedy ešte neboli až také internety ako teraz a ja som mala koľko? 17 rokov? Koho som sa mala v Považskej Bystrici vtedy opýtať, čo to akože je?:D V telke chodila tuším len Smotánka, o svetovom šoubiznise ani chýru ani slychu, na Slovensku Birkin Bag hádam aj nikto nemal.

Neviem, ako som sa k tomu nakoniec dopátrala, ale pochopila som.

 

Má krásny príbeh. Vyrába ju luxusný módny dom. Francúzsky. Aj na mieru. Do obchodov ich vozia nečakane a nikto nikdy nevie, kedy ich kam príde koľko. Nikto nevie, kedy bude nová kolekcia a koľko kusov bude pustených do predaja a kde. 

A či teda vôbec budete mať šancu si nejakú kúpiť.


birkin bag 1jpg


Ikona od začiatku

Birkin Bag bola od začiatku symbolom klasiky, luxusu, výnimočnosti. A potom prišla v roku 2001 tá scéna v seriáli "Sex v meste". Samantha vošla do obchodu a myslela si, že si ju kúpi a odnesie domov. Predavač jej vraví - je tu čakačka. Približne 5 rokov. Môžte sa napísať.

Potom využila to, že v práci spoznala človeka, ktorý jej pomohol preskočiť čakačku. 


Vrece sa roztrhlo, dopyt obrovský, kabel málo, ikona. Dnes sú už čakacie zoznamy na čakacie zoznamy. Šialenosť.

(Pozor, nemýľme si ju s modelom "Kelly Bag". Birkin má dve ušká, Kelly jedno.)


Na mieru vám ju ušijú, zafarbia, dozdobia zlatom, diamantmi, čímkoľvek. Na niektoré modely sa čaká aj pol roka, na niektoré niekoľko rokov. 

Vnútro a vonkajší dizajn sú vždy v rovnakej farbe. Módny dom ponúka pre tieto kabely aj takzvaný „kúpeľný pobyt“. Postarajú sa vám o ňu, umyjú, ošetria, vyčistia. Je to investícia, dedí sa z generácie na generáciu a má vydržať desaťročia.

Aj vydrží.

Má zámok. Toto som inak zvedavá, že kedy prvýkrát bude tento zámok už na odtlačok prsta. Zatiaľ robia taký retro naozajstný zámok:D Lebo aj tie kľúče k tomu ako ti odovzdajú v tom vrecúšku, to je súčasť luxusu tejto ceremónie.

Najdrahšia sa vydražila za... ale viete čo, nebudem vám sem prepisovať wikipédiu. Tu je všetko a stojí to za to.


 

 

Go big or go home

Kedysi to bola "klasika". Lenže dnešná doba priniesla aj iné chuťovky a kabelkové stratégie. 

Birkin Bag patrí medzi komodity – teraz to bude vyzerať, že mudrujem. Ale volá sa to „demonštratívna spotreba.“ Alebo aj Veblenov jav alebo paradox. Popísal to pán Veblen, viac nájdete tu. 

V skratke ide o toto: „...prudko narastajúca spotreba, ku ktorej dochádza pri konzumácii tovaru, ktorý je väčšinou neprístupný pre bežných spotrebiteľov kvôli jeho vysokej cene. To zdôrazňuje spoločenské postavenie ich vlastníkov. Pri takejto spotrebe sa pozoruje priama súvislosť: čím vyššia je cena produktu, tým vyššia je úroveň jeho spotreby.“

No a mňa také veci strašne baví pozorovať a lúskať čo je za tým. Že ako sa správame, ako rozmýšľame. 

A ako je vlastne luxus môcť byť v rade na ružovú kabelu z krokodýla a čakať na ňu 5 rokov a potom, keď sa dostanete na rad môžete zaplatiť od 12.000 až do nekonečna. Mňa toto napríklad celkom fascinuje, že ako to funguje:D  

 

Zjednodušene to vysvetlila Emily, stará mama Rory Gilmorovej:

Rory: „Možno by som ju nemala nosiť, ak je taká vzácna.“

Emily: „Oh, no, Birkin Bag is meant to be used. And seen!“

(Skúsim preložiť: „Vôbec nie, Birkin Bag má byť nosená. Ó, a videná.“)

 


birkin bag 3jpg


Kto všetko ju nosí

V konzumnom svete získala aj tento tieň spojený s každou luxusnou komoditou. Ale to nie je ani dobre, ani zle. Bez ohľadu na to, či ju nosia aj celebrity, ktoré sa vám nepáčia, je to kabelová ikona.

Nosí ju každý vo veľkom svete, gúglila som za vás:D Klikni sem.


 

Škandály? Ó, áno. 

Birkin bag je kožená kabela. Vyrába sa aj napríklad z kože hada, z teľacej kože, krokodílej ale aj pštrosej. A to sa mne až ťažko píše, lebo viem, kožená. Ale zvieratká, vieš?

Toto by sa ešte mohlo podariť, že nebudú zvieratka umierať aby sa kabelky na svete robili. To by bolo dobre.

Dokonca v roku 2015, pani Birkin osobne požiadala módny dom Hermés aby modely, ktoré sú z krokodílej kože neniesli jej meno, neželá si to. PETA vraj zistila, ako tie malé aligátoriky, no. Proste nemuseli by zvieratká umierať aby my sme mali kabele.

A keďže ja držím prst na tepe doby tak to určite ovplyvním. No, ale povedať si môžem.



Čo vravia čísla

Toto som chcela, chcela som byť za múdru:D Pohľadám koľko ľudí mesačne hľadá práve túto tašku na googli. Lenže, úplne som sa nedopátrala k týmto dátam. Začala som teda gúgliť, ako zistím koľkokrát bolo nejaké kľúčové slovo použité / vyhľadávané na celom svete a koľko stojí a také.

Jeden článok ma prelinkoval na druhý a ten na tretí a tu zrazu po troch hodinách gúglenia, hľadania, zisťovania, inštalujem platený nástroj a posielam poplatok, aby som to vedela aj potvrdiť číslami a dátami. Že to nie je len také pocitové fň. Ale že aj čísla vravia. 

Ale máme! Radostné zvolanie!

 

Vravia toto:

Slovné spojenie „Birkin bag“ malo v septembri 2020 na celom svete zaokrúhlene 673.000 gúglení.

Pre porovnanie „Chanel bag“ v tom istom septembri má tých hľadaní 550.000.

 

V auguste tento rok to bolo cez 900.000 a Október, teda aktuálny mesiac, do gúglu toto slovné spojenie tento mesiac už užívatelia zadali – sedíte? – 1.243.000 krát.

Jedenmilióndvestoštyridsaťtritisícajniečokrát.

Pre porovnanie s „Chanel bag“ – tú hľadali v októbri 2020 zatiaľ 688.000 krát.

birkin bag search numbersjpg

Pekné grafy to robí. 

Tak som si aj posťahovala tie dáta do excelu že pohrám sa s nimi, dáta vedia všeličo povedať. No lenže v tom exceli to ti tak stiahlo, že jeden stĺpec boli spojené dva stĺpce a oddelené to bolo v jednom riadku čiarkou. Lenže, toto mne sa marí, že to som vedela kedysi takúto fintu spraviť aby som to nemusela manuálne prepisovať ale aby som to v tom exceli upravila.

Tri hodiny neskôr sa hrám už na úplne opačnom konci internetu s excelom a na striedačku dávam do gúglu kľúčové slová a krajiny a tipujem počty vyhľadávaní. Potom stiahnem report a preklikávam tie tabuľky a zoraďujem, filtrujem a pivotujem a hrám sa s tým takto. Potom si uvedomím, koľko je hodín a vrátim sa k článku:D

 

Takto vyzerá kreatívny proces. A zadanie bolo také jednoduché. Ale toto všetko sa tu deje pri písaní.

 


Kde je originál?

U jednej Parížanky, ktorá ma bazár na vintage Hermés kúsky. Volá sa Catherine a podarilo sa jej ju vydražiť v roku 2000. Je súčasťou jej zbierky a niekedy ju požičia do múzea. A je to veľmi sympatická dáma. Je taká och, je celá taká francúzska. Šarm level milión. Obdivujem také ženy. Tie francúzsky celkovo. 

Prvá Birkin Bag - v múzeu -  tu.

 

 

Je najlepšia?

Je. Je to kráľovná kráľovien všetkých kabeliek. O nikom inom tento diel byť nemohol.

 

 

Držte sa a veľa zdravia. Takto o týždeň v nedeľu spolu zas na chvíľu prídeme na iné myšlienky. Budúcu nedeľu sa na vás teší Roman.

 

Dobré to je.