Kabelkový špeciál, časť štvrtá - ľadvinka

 

Bol to taký trend, keď sme chodili na základnú školu. Vždy, keď sme išli na nejaký školský výlet, pamätám si, že som mala oblečenú šušťáčku a okolo pása ľadvinku.


V ľadvinke som mala všetky dôležité veci. Cítila som sa taká veľkáčka. Lebo už som mala tašku, v ktorej bola peňaženka. Ešte to nebola kabelka, ale už to bolo blízko.

Moja bola krikľavo zelená. Milovala som ju.

Osemdesiate a začiatky deväťdesiatych rokov. 

Ľadvinka.

 

Je ľadvinka nenapraviteľná chyba módneho sveta, alebo nedocenený poklad?

Neviem. Ale aj kvôli tomu, že je to tak kontroverzná komodita, si podľa mňa zaslúži čestné miesto v kabelkovom špeciále.

Nech sa páči.

 

ladvinka kabelkovy special 4jpg

Foto: Instagram profil @operenecholec. Táto žena vie nosiť všetko. Aj ľadvinky. Zábery sú z jej insta a s jej súhlasom, samozrejme.


 


Ako sa nám to mohlo stať?


Prvú vlnu slávy si ľadvinka užila v už spomínaných 80-tych rokoch. Spolu s výraznými vypchávkami na ramenách, oversized sakami a kardigánmi, legínami, džínsami s vysokým pásom a overalmi. 

Zatiaľ sa tešme, že v 90-tych ostali rifle na traky. Kým sa nevrátia tie, sme v bezpečí:D


Špeciálne boli "opaskové tašky" v móde v 90-tych rokoch, postupne sme sa s nimi rozlúčili začiatkom 2000.

Aj sme sa tešili, ale nebol by to svet módy, keby na nás svetoví dizajnéri nevytiahli nejakú "haraburdu" z dôb minulých, neoprášili ju, vyrobili z moderného materiálu a skúsili to.

Skúsili ľadvinku. Fungovalo. Ale prečo?

 

Keď chcete v móde využiť nejaké prvky minulej doby, nemôžte predsa použiť niečo, o čom nik nevie. Využívate preto ikonické prvky danej doby. Môže sa nám to aj nepáčiť, pokojne. Nech sa páči, nech sa nepáči!

Z nejakého, nikomu neznámeho dôvodu, niekto nedávno vrátil do života práve ľadvinku. 

No, nedávno.

 

V roku 2012 to na nás vytiahli dizajnéri ako retro prvok prvýkrát. Veľké značky vzdorovali a bránili sa. Ale s príchodom letných kolekcii v roku 2018 už to nevydržali ani módne domy ako Gucci, Prada a Louis Vuitton a použili ľadvinku vo svojich kolekciách.

Fashion expert by povedal: "Teatrálnosť tohto kúsku odľahčili zameraním pozornosti na funkčnosť a miernosť." Preklad by bol: 

"V podstate Gucci, v podstate kabelka, len ľadvinka. Lebo taká je doba."


Okolo pása alebo cez prsia. Vpredu alebo na chrbte, ako vám vyhovuje. Hlavne nech je to praktické. 

A nech je to ľadvinka.

Legenda je odvtedy naspäť.

 


ladvinka kabelkovy special 3 2jpg

Foto: Instagram profil @operenecholec



História

Toto ma veľmi prekvapilo. Pôjdeme ešte oveľa ďalej ako do 80-tych rokov. Mudrovačky sú z Wikipédie, aby ste si nemysleli, že som si to ja vymyslela. 

Dostávame sa až do staroveku, stopy po ľadvinke nájdeme aj u Indiánov, v Grécku a prakticky v každej kultúre až do dnešného dňa. Škóti na kilte nosia čo? Volá sa to sporran. Je to tá ľadvinka, čo majú na tej sukni vpredu. No. Vidíte?

Ľadvinky, všade ľadvinky.


V dávnych dobách túto tašku nosili vpredu tela. Nahrádzala vrecká. Vrecká vtedy ešte neboli súčasťou odevu. Nosili preto tašky. Vpredu. Aby mohli svoje poklady a cennosti chrániť pred banditmi a mať ich vždy na očiach.


Čo všetko je ľadvinka

Taška na páse, môže byť aj cez rameno, väčšinou máte možnosť dĺžku remeňa prispôsobiť podľa toho, ako ju máte práve chuť nosiť.  Tak píše Wikipédia, tejto definície sa teda budeme držať.



ladvinka kabelkovy special 2jpg

Foto: Instagram profil @operenecholec



Ötzi. Ten, presne ten Ötzi.

Jedna z najstarších múmii muža. Podľa vedeckých skúmaní a štúdií žil v rokoch 3400 až 3100 pred našim letopočtom. Múmia bola nájdená v septembri 1991 v Ötztalských Alpách (odtiaľ prezývka „Ötzi“) na hranici medzi Rakúskom a Talianskom.

 

Všeličo o Ötzim vieme. Veda je neuveriteľná. 

Napríklad vieme analýzou DNA nájdenou v jeho žalúdku povedať, že menej než 2 hodiny pred smrťou jedol kozorožca. Analýzou nechtov, ktoré našli len dva, ale predsa, vedeli zistiť, že posledného pol roka pred smrťou bol Ötzi trikrát chorý.

Na svojom tele mal 61 tetovaní.

Vo februári 2012 vedci zistili, že Ötzi mal intoleranciu na laktózu. A že výmysel tejto doby, vidíte? Tetovania aj laktózová intolerancia. Tritisíc pred našim letopočtom.


A teraz príde posledný fakt, ktorý vás definitívne presvedčí, tak ako mňa o tom, že pán Ötzi bol podľa všetkého hipster. 

Máme tetovania, máme laktózovú intoleranciu a teraz to príde. (Ak čakáte, že bol na kolobežke, sklamem vás. Ale bude to skoro rovnako dobré ako kolobežka. Naozaj;)

Sedíte?

Ötzi mal ľadvinku. Tento, presne tento Ötzi.

 

Dúfam, že to nevyznieva neúctivo. Chcem nám pramuža len priblížiť. Aby sme ho viac spoznali a mali radi. Preto tak zľahčujúco. Ale sú to všetko pravdy a fakty, overiť sa dajú - a zdroj je - tu.


A tu je kúsok z tej Wikipédie:  

"Na jeho opasku bol prišitý mešec, ktorý obsahoval kešku s užitočnými predmetmi: škrabku, vrták, pazúrik, vločku z kostí a sušenú hubu."


3400 pred našim letopočtom. 

Trendsetter.


 

ladvinka kabelkovy special 1jpg

  Foto: Instagram profil @operenecholec

 


Milovaná a nenávidená

Alebo len nenávidená? V jednom módnom magazíne som našla takéto vyjadrenie: 


„Kedysi by ste mi museli zaplatiť za to, aby som si dala ľadvinku. Dnes je to pre nás všetkých úplne inak.“

 

Táto veta, aj podľa mojej skúsenosti, vystihuje postoj k ľadvinkám úplne presne. Pýtala som sa viac ľudí. Pri týchto otázkach som vo svojom okolí našla len jedného jediného človeka, ktorý bol milovník ľadvinky od začiatku.

Vyjadrenia boli napríklad aj takéto:

„Ani za svet som nechcela ľadvinku. Ani na objednávku ušiť, nie to ešte nosiť. Až jedného dňa som to skúsila a odvtedy ju neviem dať dolu. Neviem, či je to vzorom, veľkosťou alebo strihom. No zaľúbila som sa. Odvtedy je mojim batohom trošku smutno, lebo ich nosím menej.“

 


ladvinka kabelkovy special nPNG

Táto žena vie tie ľadvinky aj ušiť.  Foto: Instagram @nika_sije

 


Ľadvinka je ako slaný karamel



Na prvé počutie úplne zlý nápad. Chvíľu bol okolo toho rozruch. Dnes už patrí medzi stabilné modely / príchute. Patrí do repertoáru.

Bolo teda otázkou času, kedy skúsim aj ja.


Moje motívy boli naozaj len praktické

Keď sme išli na Kubu, naozaj som nevedela, do čoho ideme. Chcela som mať praktický spôsob, ako mať vždy pri sebe doklady, pas a peniaze. Pri sebe – na očiach, nie ako kabelky, ktoré prehodíš dozadu a dovidenia:D

Vyzeralo to ako praktické riešenie mojej požiadavky. 


Bojovala som. Veľmi, veľmi som bojovala. Ale vravím si – veď vytiahnem si tie biele ponožky do pol lýtka a aspoň si spravím smiešne fotky, keď už nič iné. Kúpila som si vtedy úplne najlacnejší kus aký som našla. 

Čierna farba. Žiadna značka, žiadny vzor, hlavne nech nekričí.


Zázrak.

Veľké priznanie. Prešla som zo skupiny úplných hejterov cez "vyskúšam z praktických dôvodov" a teraz som sto percent tím ľadvinka. Dva roky som ju nevedela v súkromí prestať nosiť. To je také praktické riešenie všetkého, čo v živote potrebuješ vyriešiť. A máš voľné ruky. 

Pribudli mi do zbierky aj iné materiály. A aj iné farby. Aj výrazné farby.

Ľadvinka je ako slaný karamel.


 

Má budúcnosť?

Ak ste zatiaľ v tábore „fuj to!" – máte dve možnosti. Prvá: skúste. Pozrite trendy na 2021 tu. Tašky zo Chanel kolekcie jar / leto 2021. Stále je medzi nimi. 

Ak nechcete skúsiť, v poriadku. 

Druhá možnosť je: asi si bude treba zvyknúť. S ľadvinkami módne domy rátajú aj v roku 2021. Podľa všetkého z našich životov tak skoro nezmiznú.


Alebo vám ešte dám tip. 

Toto bude asi nová ľadvinka. Tento typ tašky. Ak by som si mala tipnúť, čo nás čaká najbližších pár rokov ako trend vo svete kabeliek, tak myslím, že toto. Ale môžem sa aj dosť mýliť. Takže buď ľadvinka, alebo tento mini kufor crossbody:D



Dobré to je. 

Pekný týždeň, držte sa. 


P.S.: a ešte jedno poďakovanie za titulnú fotku ide Nike:)