Kam teraz?


Pomaly sa zapĺňa kalendár. Treba rezervovať termín dovolenky, aby som zrazu v máji nezistila, že mám plány na každý týždeň až do októbra, je neskoro, a musí mi stačiť kúpalisko za barákom. A solárium, ak bude slabé leto:D


Termín je jedna hádanka. Druhá hádanka je - kam.


Kam tento rok?

Vy máte aké plány?

 

IMG_6078_ajpg

Vyzerá to veľmi podobne ako keď je ten sneh zamrznutý na konároch, že? Ale sníh to už není, jasný pane:D



Vieš, ohľadne tých nových vecí a skúšania. Pre mňa je to veľmi ťažké. Asi jediná oblasť, v ktorej sa nebojím nových vecí, je cestovanie.


Snažím sa každý rok pozrieť na nejaké nové miesto. Ale aj na staré dobré “istota pekného zážitku” miesto:)

Vieš, čo myslím?

Staré dobré “istota pekného zážitku” je konkrétne napríklad: ulica Fraňa Mojtu v Nitre v Marci alebo v Apríli. Konkrétne jeden týždeň. Treba to odsledovať, mení sa to každý rok. 

No veď pozrite:


IMG_4780_ajpg

Toto bol konkrétne 14. Apríl 2016


Ako tie fotky z Japonska, že? A pritom čerešne v Nitre. Dovidenia. Pár dní po tejto fáze to ešte popadá na zem a keď idete po chodníku máte tie hebké lupene všade okolo seba ešte aj na zemi.

Odporúčam ako bloggers-top-foto-post-insta-pinterest-place-spring in Nitra:D


Myslím, že ten týždeň je už blízko. Spolieham sa, že mi dáte vedieť, Nitrančania:) 

To je v rámci starého.


V rámci nového – kategória Slovensko – som tento rok konečne videla Čičmany. Už som vám o tom písala.  

Myslím, že sme sa s týmto miestom nevideli posledný krát.

 

Staré a dobré:

O Bali som vám písala nedávno tuČasto pozerám letenky, búcha mi srdce a určite sa ešte niekoľkokrát uvidíme. Tento rok asi nie.


Hľadám ďalej.

Čítam si staré poznámky z ciest, možno mi to pomôže rozhodnúť, že kam. Keďže je ešte veľa krajín, ktoré som nevidela a aj do tých, ktoré som už videla, sa plánujem vrátiť.


Francúzsko

To bolo veľké. Azúrové pobrežie. Nice, Cannes, Monaco, Saint Tropez a aj ostrov, kde bol údajne väznený muž so železnou maskou. Krásne.

Keď budem veľká, doprajem si, a pôjdem tam počas filmového festivalu. Na presne ten filmový festival. Teraz som vám prezradila jeden z mojich cestovateľských a tak celkovo snov. Sny sa vraj nemajú hovoriť nahlas, ak chceš, aby sa ti splnili. Tento vám môžem povedať, lebo sa mi technicky nikdy nesníval. Je to taká túžba, skôr vo forme nekonkrétneho plánu. 

Zatiaľ;)



IMG_6122_ajpg


Grécko bolo veľmi dávno, ale úžasné. Rodos.

V hotelovom bare pracoval Nicolas. Nicolas bol veľmi podarený Grék. Keď si vošiel do baru, na pípe, z ktorej čapoval hotelovým hosťom pivo, mal prevesený hokejový šál s nápisom "Slovakia". Keď sme sa ho na ten šál opýtali, prevesil si ho okolo krku, rukami urobil "peace" znak a zakričal "Slovenskooooo". 

Vraj pred rokmi na Cypre pracoval s nejakými Slovákmi. Samozrejme, že ovládal aj iné "užitočné" slová a slovné spojenia v našom jazyku. 

Večera sa podávala od siedmej. Bolo okolo pol osmej, sedeli sme na terase pred zavretým barom. Lebo bola prázdna, bol tam kľud. Rušná reštaurácia s večerou bola ešte o jedno poschodie vyššie. Pili sme kávu a pozerali západ slnka nad morom. Bar bol od osmej, Nicolas prišiel skôr, aby si ešte niečo nachystal. 

"Prečo nie ste na večeri?" pýta sa.

"Lebo pozeráme západ slnka. Je tu krásny výhľad." odpovedáme.

"Ale prečo nie ste na večeri?"

"Lebo je tu kľud a výhľad."

Zastaví sa, prestane robiť čo robí, príde k nám: 

"Vy nie ste Slováci" - hovorí s úsmevom, prisadne si a vysvetľuje, ako to celé myslí, aby sme sa náhodou neurazili. Ani náhodou sme sa neurazili. Tušíme, o čom asi hovorí.

"Ľudia sa stále náhlia. Aj turisti. A to sú tu na dovolenke. Kam sa náhlia na dovolenke? O siedmej klopú na dvere reštaurácie, lebo idú na večeru. O osmej mi budú klopať na bar, lebo už je osem. Nie aby si užili deň, jedlo, nápoj, kávu, čas. Slnko a dovolenku. Načo sú im na dovolenke hodinky?"


Dal si s nami jednu cigaretu, pozreli sme západ slnka a išiel chystať bar.


Na ôsmu bolo v ten večer všetko tip-top:D


IMG_6100_ajpg


Španielsko

Ako ma začarovala Malaga. Omotala si ma okolo prsta všetkými zázrakmi, ktoré sa tam stali. Tam musím ešte prísť, aj keby neviem čo bolo:D

V Španielsku, keď sme tam boli, chodili na domácom programe večer Akty X, tie úplne prvé časti. Mulder, keď hovorí plynulou španielčinou a hovorí o vážnych témach, baktériách z inej planéty a votrelcoch z vesmíru, znie to ako Esmeralda alebo jednoducho Mária.

Pre cudzinca, ktorý nehovorí po španielsky.

Veľká zábava to bola.

 

Gibraltar? 

Top topov. Možno preto, že sme zvolili naozaj netradičnú formu ubytovania. Som na seba celkom hrdá, že mi to vtedy napadlo. Nikdy na to nezabudnem a keď pozerám fotky, je mi dobre.


Malta, Kuba, Chorvátsko, Taliansko, Anglicko, Čechy a môj obľúbený Humpolec…

Tam, za tú vetu, naozaj patria tri bodky. 

V písanom texte niekedy ľudia dávajú tri bodky len tak. Tiež som to kedysi robila. Potom mi na jednom školení povedali, že čo na to odborníci ohľadne textu. Odvtedy nepíšem tri bodky len tak, mirnix-dirnix, ale naozaj len vtedy, keď sa to môže.

Môže sa to v troch prípadoch.

Jeden z nich je, keď sú na konci nedokončenej vety – to je tento prípad. Teda keď vymenuješ niekoľko vecí (napríklad miest). To, že ten zoznam pokračuje ďaľej - nie je ukončený, dáš práve najavo troma bodkami na konci. Za troma bodkami sa už bodka nepíše. 

Neviem teda, komu by to ešte napadlo, ale je to zaujímavý fakt, tak vám ho sem pridávam.


IMG_6117_ajpg


Zaujímavých miest, ktoré som už videla, je približne nekonečno:D


O mnohých z nich vám ešte detailne v rámci spomienok a kategórie cestovanie napíšem:)

Takmer na všetky sa plánujem vrátiť:D

Lebo som typ cestovateľa, čo sa musí vrátiť.


Nové

Pozrela by som sa do Poľska. Mám tam vytipované konkrétne miesta. Ťahá ma tam. Boli ste už niekto? Napíšte mi, mám na vás otázky. Veľa.

Aj Lisabon, a z takých, čo môžem prezradiť, ešte New York. Ostatné sú ešte veľmi nekonkrétne, takže si ich nechám pre seba. Nech nesľubujem, čo nesplním. Ani vám a ani sebe.

Zopár už je veľmi konkrétnych. Rozumej – mám letenky. Tieto miesta vám nenapíšem z pochopiteľných dôvodov – budem o nich písať onedlho a detailne:D 


IMG_6080_ajpg

 

Celkom pozorne sa snažím sledovať, kam chodia moji kamaráti. Je to cenná inšpirácia. Podelím sa s vami.


Minulý rok moji kamoši boli najčastejšie na týchto miestach:

Český Krumlov

To ma prekvapilo. Toto mesto sa zrazu z ničoho nič objavilo a boli tam na výlete všetci:D To sa mi páči. Dokonca u rôznych ľudí s úplne inými oblasťami záujmov. Niečo na tom musí byť. Ozaj, aj Karlove Vary mám na zozname. Tam sa tiež musím ísť raz pozrieť. Och. Od tých mám naozaj veľké očakávania:D


Benátky

To ma neprekvapilo. Lebo Benátky sú láska.


Malta

Valletta - hlavné mesto Malty, bola v roku 2018 Európske hlavné mesto kultúry. Pribudli tam teda letecké spojenia, je ľahšie sa tam dostať, ceny šli dole a stojí to za výlet. Určite.


Umag

Zaujímavé. Rôzne časti Chorvátska už boli v rôznych rokoch, no minulý rok vyhrával Umag.

 

Malorka

Nikdy som nebola. Malorka mala taký “hajp” pred cca 10 rokmi, potom chvíľu útlm – tento odborný záver je výsledkom nasledovnej štúdie: kukám news feed na ktorom vidím fotky mojich kamarátov. Veľmi subjektívne a len moje pozorovanie. 

Tiež vám to tak vyšlo?

Čiže odborne som to cestovateľsky zhodnotila:D Nie naozaj. Pocitovo – akoby sa tam teraz znovu vracali ľudia a nachádzali krásy toho miesta? Aj vo vašom okolí tak?

 

Z exotiky vyhrávalo minulý rok v tejto mojej “odbornej a rozsiahlej” ale hlavne kompetentnej štúdii: 

Thajsko a Zanzibar 

  IMG_6105_ajpg

Platan je strom, na ktorom rastú brmbolce? Som nevedela. Už viem. 


Spravila som v rámci zbierania a zdieľania inšpirácie aj anketu na instagrame. 

Tam ste mi dali vedieť, že sa v 2019-tom chystáte na tieto miesta:

Bali, Kodaň , Cyprus, Lisabon, Petrohrad, na Pohodu, Madrid, Grécko, Angola, Namíbia, Južná Afrika, Kúpalisko za barákom (vidíme sa tam;), Kodaň, Taliansko, Francuzsko, Ázia.

 

Viac hlasov mali:

New York, Malorka, Slovenské hory, Chorvátsko.


Zhrnutie minuloročných destinácii a najlepších absolvovaných prebehlo, nie som ešte úplne rozhodnutá, kam tento rok. Ale mám jasnejšie.

Aj vy?

A ktoré máte najobľúbenejšie?

Najkrajšie, čo ste v živote videli?


Kamkoľvek pôjdete, šťastnú cestu.


IMG_6114_ajpg
No, veď zase pozri na tie fotky. Neni ani u nás doma škaredo:D Dobré to je.