Pasca zvaná pozitívne myslenie

 

Ešte raz mi niekto povie, že mám vidieť pohár poloplný a nie poloprázdny, že keď mi dá život citrón, mám spraviť citronádu alebo iné klišé o ružových okuliaroch, asi sa už neudržím. 

„Mysli pozitívne“ je jedna z najčastejších fráz, ktorú ľudia používajú v snahe vyjadriť niekomu podporu. 

Viete však, že mu tým môžete aj uškodiť?

 

  Pozitivne myslenie 3jpg

 

V roku 1972 na základe štúdie izolovaného kmeňa niekde v Papue-Novej Guinei dvaja psychológovia, Ekman a Friesen, identifikovali šesť základných ľudských emócii. Ich teórie potom overili v spoločnosti, ktorú poznáme my, aby si potvrdili, že bez ohľadu na typ „džungle“, v ktorej žijeme, ľudský druh rozoznáva naozaj šesť základných emócii. 

Sú to: hnev, znechutenie, strach, šťastie, smútok a prekvapenie. 

Štyri sú negatívne (hnev, znechutenie, strach, smútok), jedna neutrálna (prekvapenie) a len jedna pozitívna (šťastie). Príroda chcela, aby sme prežili, aby to náš vývoj hnalo dopredu, nie aby sme v jaskyni sedeli šťastne a pasívne. Preto asi tie štyri negatívne... Veď potreba posúvať sa nepramení z istoty a šťastia. 

Alebo áno? Je ľudskému druhu pozitívne myslenie prirodzené?

Po zadaní výrazu „pozitívne myslenie“ do vyhľadávača vám zobrazí nekonečne veľa výsledkov. Keď ich však začnete prezerať a snažíte sa ich triediť, prelúskať a prečítať, uvidíte zásadný rozdiel medzi tým, ako sa vyjadrujú motivační rečníci a ako psychológovia a vedci.



Nehazardujte s pozitívnym myslením



V snahe vypátrať čo najviac som sa započúvala aj do podcastov na túto tému. Chvíľami sa mi naozaj nechcelo veriť, že výstup zverejnenej kvality má autor odvahu nahrať a sprístupniť verejnosti s očakávaním, že si to niekto pustí. Aké bolo moje prekvapenie, keď som uvidela obrovský počet vypočutí:D

Kým motivátori sa o slovné spojenie „pozitívne myslenie“ niekedy až zavádzajúco opierajú ako o absolútnu pravdu, vo vyjadreniach vedcov a psychológov sa čoraz častejšie objavujú varovania pred týmto fenoménom. 

Ak ho totižto uchopíte nesprávne, môžte si skôr uškodiť.


Niektorí autori dokonca pripisujú obrovskému pretlaku pozitívneho myslenia aj čiastočný vplyv na hypotekárnu krízu v roku 2007. Podľa Barbary Ehrenreich, autorky knihy Bright-Sided: How Positive Thinking Is Undermining America, prehnaný až iracionálny optimizmus založený na nereálnych dátach čiastočne spôsobil, že si ľudia nekriticky na seba brali väčšie hypotekárne úväzky, ako boli schopní splácať. Samozrejme, s pozitívnym nastavením, že to „nejako zvládnu“. 

Dnes už všetci vieme, že nezvládli.



Pozitivne myslenie 5jpg

 

Prečo ambasádori pozitívneho myslenia vypredávajú celé sály?


Pretože o vás hovoria pekné veci, ktoré vám už dlho nikto nepovedal. Je vám pri nich dobre, cítite sa zrazu lepšie. Nemáte šancu si tie techniky osvojiť na jednom sedení, preto prídete zas. A štedro zaplatíte. Pozitívna emócia je príjemná a návyková. Vytvára priestor na manipuláciu. 

Netvrdím, že sa k týmto praktikám uchyľujú všetci. 

Poukazujem na extrémy, aby sme sa dokázali vyhnúť chybám a zachovať si zdravý úsudok či plné peňaženky.  

Môžete si vypočuť prednášku človeka, ktorý je prvý nevidiaci čo zdolal Mount Everest, ale pár dní po tejto úžasnej prednáške budete opäť sedieť vo svojej kancelárii a bojovať s rovnakými pocitmi ako doteraz. Demotivovaní. 

Prečo? Lebo sa nestotožníte. Výsledky týchto ľudí sú obdivuhodné a unikátne, to bez diskusie. Ale čo to má spoločné so mnou? Ako to ja môžem aplikovať do svojho života tu v kancelárii?

 

Po správne príklady a overenie nemusíme chodiť ďaleko. 

Niektorí motivátori vám potvrdia, že ich prednáška nestačí na to, aby sa niečo zmenilo. Napríklad Ivo Toman, úspešný český motivačný rečník, obchodník a podnikateľ, vo svojej knihe Motivace zvenčí je jako smrad (za pár hodin se vyvětrá) hovorí o prchavosti motivácie „z druhej ruky“ a o nutnosti zmeny vlastného vnútorného postoja.

 

 

 

Choď do svojej izby a vráť sa, keď budeš dobrý.

V jednej z nahrávok som počula odporúčaný postup, ako sa s partnerom nehádať. Bol nasledový: „Keď si uvedomím, že sa schyľuje k hádke, ukončím to. Každý z nás ide do inej miestnosti, tam sa pozitívnymi myšlienkami naprogramuje – prepne si myslenie na pozitívne. Potom sa stretneme v obývačke a všetko je v poriadku.“


Aj vám sa zježili všetky chlpy? 

Nepripomína vám to nezmyselné tvrdenie z detstva - choď do svojej izby a vráť sa, keď budeš dobrý? Konflikt síce nebude, ale ani situácia sa nevyrieši a s najväčšou pravdepodobnosťou sa čoskoro zopakuje. To však niektorým z podobných rečníkov môže hrať do kariet. 

Klient sa bude vracať, pretože pozitívne vety vedľa v izbe už nebudú zaberať. Bude mať pocit, že ho partner čoraz viac nechápe, a on sa predsa snaží ostať pozitívny.


Jedným zo spôsobov manipulácie je oddeliť vás od vášho okolia. 

Ideálne takým spôsobom, že vás presvedčí, že priateľ vám chce zle. Nerozumie vám. Vytvoria vám z blízkych obraz niekoho, kto vás zásadne sklamal. Nestojí pri vás, keď vy prechádzate tou veľkou vnútornou zmenou a nechce sa s vami tešiť.


Buďte pozorné, ak máte pocit, že sa k vám zrazu všetci doterajší priatelia obracajú chrbtom. 

Možno to robíte vy im. A môže to byť, paradoxne, dôsledok toho nevinného „pozitívneho myslenia“. 

Kontrolka by vám mala zasvietiť, keď niekto sľubuje, že nájdete „skrytý zdroj svojej vnútornej sily“ , keď hovorí o tom, ako váš život „naberie nový smer“. Rovnako si dajte pozor pri „prejdite na vyšší level“. Pozor na ľudí, ktorí vám sľubujú, že sa vám za krátky čas zmení život od základov. 

Vytvorenie návyku trvá od 21 až, podľa niektorých novších teórii, do 60 dní.

  

 

Pozitivne myslenie 4jpg


NEzabudnite na NEuvážené používanie predpony „NE“.

V hovorovej reči ma „odborníci“ na pozitívne myslenie zvyknú opravovať, keď poviem, že niečo je “strašne dobré” – použitím slova „strašne“ sa tým vraj len“negatívne programujem”. Keď hovorím, že som sa už dlho nemala takto dobre, opravia ma, pretože “nemám používať negatívne formulácie a zápory.” 

V snahe upratať moje jedno “Ne” povedia vetu, v ktorej sú rovno dve.


Verte si čomu chcete, pre mňa, za mňa aj v lietajúce monštrum zo špagiet. Mimochodom, táto viera naozaj existuje, volá sa pastafariánizmus a za oficiálnu pokrývku hlavy považuje sitko na špagety. Má prívržencov po celom svete. Verte si v čokoľvek chcete, ak to z vás urobí lepších, šťastnejších ľudí. Len prosím, buďte opatrní. Ak vám niekto opravuje každú predponu “ne”, kladie viac dôraz na formu jazyka, ako obsah toho, čo hovoríte.

 


“Je to neškodné”

Príklady na manipuláciu pozitívnym myslením nájdete aj vo svojom okolí. Možno častejšie, ako by ste čakali. Najčastejším je sebamanipulácia: Prílišnou snahou o všetko pozitívne prehliadam možné riziká. To môže mať za následok, že sama seba preťažím. Odmietam vidieť riziká časového stresu napríklad pri prijatí ďalšieho projektu. 

Vezmem ho, lebo “to zvládnem”, “nejako sa to utrasie”, musím predsa “myslieť pozitívne”. Tým si na seba "upečiem" nezvládnuteľnú záťaž. Chcela som pomôcť, byť pozitívna a šikovná, no prehliadla som matematiku. 

Koľko hodín treba venovať čomu? 

Osem spánku, osem práci a zvyšok oddychu. Ak treba prispôsobiť pomer – vždy len dočasne. Keď súčet po zrátaní všetkého dá viac ako 24, nezvládnete to. Akokoľvek pozitívne sa naprogramujete, matematika vyhrá a deň bude mať vždy 24 hodín.

 


Mať sa na chvíľu zle je úplne v poriadku.

Práve ste sa rozišli s priateľom po niekoľkých rokoch. Dokázali ste si predstaviť, že to bude naozaj navždy. Robili ste všetko pre to, aby to vyšlo. Nevyšlo. Odsťahovali ste sa do malej kutice na okraji mesta, kým sa z toho finančne aj duševne pozviechate. Niekto sa vás opýta “Ako sa máš?” 

No mám sa naozaj „na prd“, odpovedám.

“Prosím? No tak azda vieš, prečo sa to stalo, veď je to nový začiatok, cesta…”

Nie. Nie je. Nevidím ešte tieto súvislosti. Je celkom možné, že ich ešte dlho vidieť nebudem. Je mi na figu, som sama, vankúš mám od sĺz a od sopľov, nepamätám si, kedy som sa naposledy rozosmiala až som zakrochkala. A je to tak v poriadku. 

Nemusíte sa cítiť zle, že nič pozitívne okolo tohto hrozného zážitku ešte nevnímate. Potrebujete čas. Nemáte povinnosť to skrývať, ani nazývať superlatívami, ak to tak ešte necítite.


( *Edit, lebo tuto musím: Potvrdzujem s 8-mesačným odstupom (myslím, že sme to písali niekedy v septembri)  - prešlo to aj bez nátlaku pozitívneho myslenia. Normálne nechaj to, vyrev to;))

 

Pozitivne myslenie 1_ajpg


 

Kopa blata nie je džem

Mylne si mnohí myslia, že pozitívny postoj znamená tváriť sa, že chyby neexistujú. Prehliadať ich a opisovať len pozitíva situácie. Zjednodušene, vyhlásiť o kope blata, že je to džem.

Skutočne pozitívne mysliaci jedinci chyby vidia, no ich existencia ich neznechutí ani nezarmúti. Nebudú mať potrebu o nich donekonečna rozprávať. Radšej sa pokúsia chybu odstrániť a situáciu zlepšiť.


Takže buďte pozitívni, ale zdravo.

„Programovanie“ na zdravé pozitívne myslenie začína vnútri. Je jedno, aké predpony a slová používate. Záleží na tom, čo o sebe sami hovoríte. Máme vraj dostať pod kontrolu svoj vnútorný monológ, hlavne kritiku. Chválite sa, keď niečo spravíte dobre? Poviete si v mysli, že „toto sa mi naozaj podarilo, odviedla som dobrú prácu“ či „v týchto šatách vyzerám naozaj dobre“, alebo skôr prevažujú výčitky?


Sebaobviňovanie, sebakritizovanie, sebahejtovanie a sebaneláska. 

Vyzerám hrozne, dnes mám strašné vlasy, mám blbý deň, nefotím sa, lebo zle vyzerám, tie moje boky, mám veľký zadok…

Svoju hlavu nazývate zemiak, svoju pleť strašnou (v tom negatívnom zmysle), svoje telo nedostatočné v niekoľkých kategóriách, ktoré viete bez váhania vymenovať.



Podľa teórii o pozitívnom myslení a jeho sile, toto je miesto, kde treba začať. 

Redukovanie kritických a negatívnych vnútorných monológov. Je to dlhodobá a ťažká práca, lebo nikto nevie o vašich chybách viac ako vy sami. Zároveň však nikto nevie o vašich kvalitách toľko ako vy sami. Hľadajte ich. Zamerajte sa na ne.

Nekritizujte sa za to, že ste dnes jednu vec z toho zoznamu neurobili. Pochváľte sa za tých päť, ktoré ste zvládli.

1) Dostaňte pod kontrolu svoju vnútornú kritiku.

2) Zamerajte sa na pozitíva.

3) Prestaňte si vyčítať veci, ktoré sú mimo vašej kontroly a nie je vo vašich silách ich zmeniť.

Keď dokážete urobiť tieto prvé kroky, ste na dobrej ceste. 

Pozitívne mysliaci ľudia sa dokázateľne dožívajú viac, majú menej stresu, menší výskyt depresií, zvýšenú odolnosť proti chorobám, lepšiu imunitu, lepšie zvládajú stres a vyrovnávajú sa ľahšie s rôznymi životnými situáciami. Pridajme ešte nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby, lepšiu fyzickú kondíciu a celkové lepšie psychologické zdravie. 

Treba to len uchopiť správne.



*Tento článok bol publikovaný v časopise Eva, vydanie 12/2019. Ďakujem za vedenie aj spoluprácu, editorské vstupy a za súhlas so zverejnením sem:)

Obrazovú prílohu som zmenila, fotky v tejto online verzii sú zo záhrady jedneho Taiwanského chrámu. Och. Už chcem ísť naspäť:D

Dobré to je.


Držte sa celý ďalší týždeň a pokojné sviatky prajem.