Pirátsky špeciál


V Ružomberku chodím rada jesť na dve miesta. Jedno z nich sa volá “Burger na blbom mieste”. Lebo sú tak, že skoro už na konci hlavnej ulice, lenže treba odbočiť. V nenápadnej bočnej uličke, musíš prejsť okolo takého rozbúraného ničoho, potom ešte kúsok ďalej. 


Naozaj nemáš šancu to nájsť, keď o tom nevieš dopredu a cielene nehľadáš.


Keď si tam sadneš, príde majiteľ a donesie ti jedálny lístok. Privíta ťa s úžasným príjemným úsmevom a so slovami: “Vitajte na blbom mieste”.

Od neho sa učím, ako pracovať s tým, čo máš:D 

A burger robí božský.

 

Podnetov je v izolácii málo. Pozerám teda v zozname rozpracovaných tém, že či si o nejakej môžme a vieme napísať dnes. Môžme. Či vieme – tým si úplne nie som istá. Skúsim:D

Musíme pracovať s tým, čo je.

 

Plantation boxjpg


Mám rada rum

Zaľúbenie sa stalo na Kube, o tom sme si už písali. Presne na tom mieste, kde sa to má stať. Rozprávka. V múzeu Havana rumu na Kube. Prehliadka končí predstavením vybraných produktov a ochutnávkou 7 ročnej Havany.


Ochutnala som. 

Potom bolo dlho ticho. Nevracala som sa k tomu. Predpokladala som, že tá pozitívna emócia bola spôsobená karibikom, prostredím, exotikou, čarom okamihu tak celkovo. Lebo veď rum? Ňáh, čo už je to za nápad. 

V jeden májový večer som sa rozhodla, že skúsim, ako a či sa s tým rumom máme radi. 

Máme sa.


Vynechajme tie biele “už som skoro rum” nápoje, ktoré sa dávajú do miešaných drinkov. Myslím tú 3ročnú so žltou etiketou. Vynechajme aj tú špeciálku. Že “Especial”. Ak Havanu, tak začneme so 7ročnou. V niektorých podnikoch ju majú. Niekde vám ju dokonca spravia aj ako Daiquiri. Ale to si musíte vypýtať. Tam má ísť pôvodne limetková šťava, cukrový sirup a ten biely 3ročný rum.

Skúste si dať ten tmavý do daiquiri. Neoľutujete:) 


Variácie na daiquiri zo 7ročnej Havany sú nasledovné:

V jednom podniku v Prahe nám spravili jahodové daiquiri z tohto tmavého rumu. Chuťovka. Viem si predstaviť, že keď v lete vylezieme na terasky, toto bude nápoj, ktorý tam ja budem cuckať. Všimli ste si ten optimizmus? Že v lete na teraske?:D 

No veď vravím, zahrabáva z izolácie.

Uvidíme. Ale ak bude teraska, bude tento koktejl.

 

Seleccion De Maestros Havana Rumjpg

 

Okrem Daiquiri si ešte z Havany môžte vypýtať “Papá doble”.

Vymyslel to Ernest Hemingway. 

Je to pozmenené daiquiri: žiadny cukrový sirup, dvojitý rum. Nazdravie. V nápojovom lístku ho na Slovensku asi nenájdete. Teda, ja som zatiaľ nenašla. Ale ak túto objednávku zadáte dobrému barmanovi, ktorý je znudený z “mojito”, “mojito jahoda” a “gin tonic” objednávok, väčšinou si rád vygúgli, pripraví a potom uznanlivo prinesie aj tento nápoj:)

Nepodceňujme vodu (ako pri každom popíjaní, ale naozaj veľa veľa vody) a pri kombinácii s rumom vôbec netreba podceniť limetku alebo citrón. 

Alebo nesladenú citronádu.

 

Z Havana fabriky existuje ešte jedna cenovo dostupná dobrota, ktorá sa dá u nás kúpiť. Havana Club Seleccion de Maestros. Výborné. To chcete. Naozaj. To už je skoro veľkáčsky dospelák pán rum.

 

Ak to zatiaľ ešte nie je zrejmé, tak pre istotu hovorím: vravíme o „cuckaní“. Jeden – dva – max tri poháriky za veľa hodín. Na chuť a k dobrému rozhovoru, západu slnka a cigare. Ak sa dá.

 

Lenže, nie všade majú 7ročnú Havanu. 

Tak sa stalo, že som počas posledného roka vyskúšala tých rumov viac. Nie som expert a ku všetkým vám iba napíšem, že ako chutili mne. Môžem sa mýliť. Môžete mať že úplne iné chute. A ešte stále môžem byť rumový barbar. Ale možno trochu prenesiem tú emóciu, že prečo ich považujem za poéziu.

Históriu si vravieť nebudeme, to si nájdete na internetoch. Vyhnem sa prepisovaniu Wikipédie, dobre? Ideme na to. 

Rum

 

Don Papajpg

 

Veľa kriku pre nič

Teraz sa úplne usvedčím z barbarstva. Diplomatico som ešte neskúšala. Trochu som sa s tou myšlienkou aj pohrávala, lebo niektorí ľudia o tom vravia ako o dobrote. Tak som šla do dobrého obchodu nechať si poradiť. Ujo sa ma opýtal, čo mám a čo nemám rada. Tak som mu ukázala fľašky, ktoré tam mal, a že čo mi chutilo a prečo a čo nie a prečo.

Opýtala som sa, že nech mi povie čo ako s tým diplomatikom. Usmial sa a povedal: “No, to pri vašich chutiach pozerajte už na tieto, ak chcete tú značku.” A ukázala na takú poličku, kde to začínalo že dvesto korún fľaška. Samozrejme, že mi to polichotilo. Len ma to aj odradilo.

Raz, keď budem veľká, skúsim aj diplomatico:D



Medzi Plantation som lásku zatiaľ nenašla. Skúsila som ale ešte len tú ich “veľkú šestku”.  Má čas.  

 

Zacapa (Guatemala) - prisahám skúsila som tú 23, vraj ó - nič.

Marama (Fiji) – nič. 

Vôbec tam neprebehla chémia. Len to bolo silné a korenisté, oboje. Pre mňa tie pikantné rumy nie.

 

Ron de Jeremy

Nič. To je ten rum, čo sa volá po tom pornohercovi. On sa volá Ron de Jeremy a keďže slovo “ron” znamená po španielsky “rum”, tak si dvaja severskí kreatívci povedali, že oslovia najslávnejšieho človeka s menom “Ron” a využijú to na brand pre rum.

Podľa mňa to tak aj chutí. Ako keď dvaja fíni oslovia pornoherca a pustia sa s ním do výroby karibského rumu:D Prepáčte za tie priame slová, ale tak to mám. Drsné, nesofistikované, nezaujímavé. Je to silné, štípe to a príliš veľa korenia. Proste tvrdý chľast. Žiadny “rum spirit”.

 

Don Papá

Už som vám vravela, ako neznášam vanilkovú vôňu a chuť?:D Tak tento aj keď máte v miešanom drinku tak tá vanilková vôňa prerazí aj tie čerstvé jahody. Pitie je to kvalitné. Ak ľúbite vanilku, máte víťaza. Len keď mňa z vanilky naťahuje, čo mám robiť?:D

 

Neurazí: Pyrat. Anguilla. Jemný, konečne trochu ľahkosti.

Sme ho tak popíjali raz na jednej party a ja že: “Čo je to, čo tam cítiť? Lebo veď dobre, ovocie, trochu sladkého korenia, ale tam je ešte niečo…” a ten kamarát, čo tam sedel s nami povedal že: “Rum.”:D

Tak už som prišla na to, čo je “to”. Marcipán tam cítiš. Marcipán. Dizajn fľaše chutný a ešte máš k nemu aj ten prívesok, no:) 

Ale zďaleka to chuťovo nie je tam, kde sa dá byť, keď si rum.

 

Autentico Nativojpg

 

Lásky zoradím podľa chutí:


Čokoláda

Auténtico Nativo. Panama. Mňamka. Čokoláda. (Je silný percentom alkoholu, dajte len jeden pohárik. Max dva, naozaj.)

Na zadnej strane tejto fľaše je nápis: “Možno si pamätáš, že to nie táto zem patrí tebe. Ale ty patríš tejto zemi.” Tento rum je poézia.

Tým, že je silnejší, aby vám neostala pachuť chľastu, odporúčam zapiť vodou s citrónom. Ten dlhý čokoládový dojazd to ešte posilní.

 

Čokoláda a oriešky

Och. Tento mi náhodou odporučil šikovný barman a dodnes o ňom snívam. O tom rume. Nebláznite veď. Keď vyleziem z veže a otvoria obchod, tento si kúpim. Companero 1423 Panama Extra rum. Oriešková čokoláda. Och.

 

Banánové palacinky

Hľadala som na internetoch ochutnávky rumu. Keď sa ešte mohli voľnočasové aktivity vonku. Chcela som vedieť a poznať viac, tu sa k málo čomu dostaneš a nemám úplne priestor robiť chyby – že kúpiť celú fľašu a ak mi nebude po ochutnaní chutiť, tak čo? 

Ochutnávka je cesta, ako nájsť obľúbencov a profíka a nechať si poradiť.

Takmer všetky, ku ktorým som sa dogúglila, mali v repertoári tento. Je z Barbadosu. Z Barbadosu je aj Rihanna, kamón. To bude dobré:D

Bumbu, Barbados.

“Bumbu” – je zjednodušene taký starý názov pre pirátsku rumo-korenisto-ovocnú limču. Aj keď to znie ako meno syna Freda Flintstone-a.

 

Bumbu Barbadosjpg   

 

Víťaz

Raz ma viezol taký pán v Uberi. Že aký som mala večer. A ja že dobre, ale čudná vec sa stala.

“Viete, ja pijem len rum, a tam žiadny dobrý nemali, tak som trochu sklamaná.”

On že: “A čo ste pili?”

Ja: “Tú Zacapu neviemakú, 23?”

On: “Nie dobre?”

Ja: “Sklamanie.”

On: “Rozumiem. Chcete poradiť? Existuje jeden úžasný rum…”

Začal rozprávať. Hovoril príbeh o tom, ako námorníci dostávali rum na prídel medzi základnými potravinami, ako sa dostal na Slovensko, prečo ho tu vôbec poznáme a prečo naši starí otcovia boli na rum zvyknutí. Rozprával krásne. 


Potom povedal: “Blue Mauritius Gold. To by som šiel k baru, doniesol by som ten pohárik pred vás a povedal by som vám: Dovolil som si priniesť vám na vyskúšanie môj obľúbený nápoj. Ochutnajte a poďme sa o tom rozprávať.”

 

Vieš? Ako mi to opísal. Až s takým starorepublikovým šarmom. Tak sa pije rum. Ochutnaj a poďme sa o tom porozprávať. Ak na toto balí ženy, určite má úspech. Samozrejme som si to zapísala, vyhľadala a zohnala. Mňam.

 

Bolo pár mesiacov po tejto príhode a volám Uber. 

Výjdem pred barák a tam on. Pozrie na mňa a vraví: “A ja som si aj vravel, keď som videl adresu, že či to nebude tá Rumcajzka? A ste to vy.”

Ja: “Som. Idem na párty. Neuveríte, čo mám v tejto taške – že akú fľašu tam nesiem so sebou.”

On že: “No to naozaj neverím.”

Musela som ukázať obsah tašky, aby uveril, že si nerobím srandu. Je to jeden z mojich obľúbených uber šoférov vôbec.

 

Maurícius rumov existuje viac. Napríklad aj Blue Silver, ten u nás asi nenájdete. Blue Gold zoženiete tiež skôr výnimočne.

Ale toto je dobrá správa:


V rum baroch majú Gold Of Mauritius.

To je ešte lepšie. Taký naozajstný sýty rum bez prílišného korenia a pachute pálenky. Trochu cítiš aj orech a čokoládu, ale tak nesladko a mäkko, len na pozadí. Och. 

Toto je môj absolútny víťaz.

Zatiaľ.

 

Gold of Mauritiusjpg

 

"Burger na blbom mieste" je ako písať po 12 dňoch izolácie v čase pandémie "Dobré to je". Nejako sa s tým proste musíme popasovať. 

Dajte mi vedieť, že či dobré to je. 


Ďakujem vám, že ste mi robili spoločnosť na tomto mentálnom výlete do Karibiku:) Veľmi som to potrebovala. Prajem vám / nám veľa síl.