Robme to, čo milujeme


Lebo to vidno. Cítiť a počuť. V každej chvíli.

 

Celý ten výlet sa stal hudobnou exkurziou. Začalo to špacírom do mesta. Rozumej centrum. Tam sme sa zrazu – počas prechádzky ulicami – náhodou a naozaj neplánovane ocitli medzi niekoľkými pódiami. Prebiehal Manchester Jazz Festival.


Z pódia sa ozýva saxofón a ty prechádzaš ulicami. Na striedačku pomedzi moderné sklenené budovy a pôvodné tehlové Anglicko. Spoza oblakov vykukne sem tam lúč slnka. V podmaze ti hrá jazz.

On by mi v hlave asi ako podmaz hral aj tak, ale takto to bolo úplne kompletne zaranžované naživo.

Prisahám, že nepriklášľujem.


Jedna paráda.

 

IMG_0391_ajpg


Prichádzame do tej časti mesta, kde bývajú. Do obchodu. A tam, cez križovatku oproti, vidíš sochu. Trochu ako Matelko, ale dospelácke telo.

“Čo to je?” pýtam sa.

“To je Frank. Frank Sidebottom. Miestny umelec.”

Prišli sme do bytu a pozreli sme si film. To vám bol taký umelec, že dovidenia. Občianske meno Chris Sievey. Mal aj kapelu. Volali sa The Freshies.

V preklade by to bolo ako? Čerstviatka? Od slova čerstvé?:D Boli vraj borci v dĺžkach názvov pesničiek. Veď povedz. Najznámejšia sa volala "I'm In Love With The Girl On The Manchester Virgin Megastore Check-out Desk". (Preklad: Som zaľúbený do dievčaťa z pokladne Manchesterského Virgin hypermarketu.)

Inak, naozaj dobrá pesnička.


Život tohto umelca - génia je ako životy géniov, o ktorých sa nám podarí dozvedieť. Šialený, trhnutý, absurdný, poprášený drogami aj poliaty alkoholom. Jeho dielo ale celkom stojí za to.


Pikošky som vám vybrala dve. Asi sú dosť zvláštne (takým asi "geek“smerom), vysvetlím.



Platňa.

Vydal takú platňu (singel), ktorá mala z jednej strany pieseň ale z druhej len čudné pípajúce zvuky. Bolo to, podľa slov jeho ženy, takto. Poslala muža do mesta, aby zaplatil účet za telefón. Po ceste uvidel v obchode počítač. Peniaze minul na počítač. Prišiel domov a pustil sa do práce. Nezaplatený telefón, samozrejme, odpojili. Aspoň ho - podľa jeho slov - nič nevyrušovalo v programovaní. Výsledkom jeho práce bol v tomto prípade singel „Camouflage“.

Strana A je normálne pesnička. Špeciálne je to stranou B.

Strana B tohto vinylu sú pípania, ktoré tam boli nahraté, a keď ich prečítal počítač tak to spustilo také animácie a slová tam skákali a behali tam čiarky. No, taká solídna animácia na rok 1983. Podľa niektorých zdrojov to bola dokonca „videohra“. 

Čítaná z platne. 

Počítačom, ktorý ju zobrazil.

Ako? Viac detailov aj ten prečítaný kód z platne uvidíte, keď si pozriete film. Tento. Už si to chcete pozrieť? V tom filme hovorí aj o tom (to je druhá upútavka, ktorú vám poviem;) 


Ako ho vypískali, keď sa objavil ako zabávač na Wembley štadióne pred dôležítým futbalovým zápasom. Mal tam taký vstup, no. Skončilo to "Boooo"



Hovorí o tom v jednom zo svojich standupov. Že aké to je, keď ťa „vybooooje“ 55 000 ľudí.

„He is really fantastic. You know he is. He really is.“ Toto je v úvodzovkách, lebo je to citácia a ďalší spoiler:D

Ten chlap miloval to, čo robil.


Druhá paráda.

 

IMG_0347_ajpg

Táto fotka pre mňa vystihuje Manchester. Možno vlastne aj celé Anglicko. Svojské umenie a umelci, na každom rohu Costa a na to celé pozeráš cez opršané okno auta. Toto konkrétne je on. Frank Sidebottom.



Ďalší deň. Liverpool. The Beatles



Bol koniec mája a oni sa chystali na ten zápas prvého júna. Futbal. Samozrejme sa téme nevyhneš ani v Beatles tour autobuse:D

Sprievodca: “Je tu niekto z Ameriky?”

Zozadu v autobuse: “Weeey.”

Sprievodca: “Len pre vás, aby ste vedeli. Futbal je tá hra, kde sa kope do lopty. Viete, to je podľa názvu. Foot (noha) a ball (lopta).”

Ha ha, humor náramný. Ale vôbec mi to nevadilo. Viete prečo? Lebo mu žiarili oči. Aj keď nás vzal na Penny Lane, aj keď nám vysvetľoval, že ten “barber showing photographs” je vlastne v inej ulici a nie na penny lane a ukázal nám, ktorý to je. Aj keď nám hovoril pri rodnom dome každého z nich, aj keď nám ukazoval “strawberry fields” aj keď hovoril príhody, ktoré súviseli s miestami, cez ktoré sme prechádzali a aj keď hovoril o futbale.

Žiarili mu oči.


Jeho slová neboli len slová, bolo to celé naozaj. On to mal naozaj rád. Ani sekundu som pri pohľade na neho nemala pocit, že je v práci. Vieš, čo myslím?

Asi by som vám samostatne vedela napísať len o tejto časti. Pritom len pár hodín v autobuse. A aké veľké veci. Končili sme v The Cavern. Nemám to ešte spracované. Emócie z tohto výletu ešte čakajú:) Možno vám potom napíšem viac. Ale asi to nedám. Pôjdem ešte raz. Lebo to bolo také, že som si istá, že som pochopila asi len tretinu toho, čo hovoril. A aj to je veľké na spracovanie.

Ešte prídem. The Beatles, Liverpool. 


To bola tretia paráda.


IMG_0585_ajpg

 

Paráda číslo štyri – veľké finále

The Spice Girls



Po príchode na štadión sme si uvedomili, že Britky (a asi aj Briti) sú nižší. Vo všeobecnosti a pocitovo. Vysvetlím. Lebo naozaj nezovšeobecňujem rada a naozaj sa tomu snažím vyhýbať vždy, keď sa dá, ale uznaj. Kamkoľvek sme sa postavili, tí ľudia pred nami boli tak o pol hlavy až hlavu nižšie. Takže výhľad mega. 

Samo sa to:D

 

IMG_0776_a2jpg


Všeličo som počula a čítala. Hentaké to bolo, zvuk nie dobrý, show slabá. No, takto. Môj pohľad na tieto vyjadrenia je, že koľko fanúšikov, toľko verzii koncertu. Prepáčte. Vieš, ako všetci hejtili zvuk keď bol Moby na pohode? No na tom koncerte som bola a nevšimla som si. Tak ja neviem už. Buď som totálne hluchá – čo je možné, alebo som bola na takom mieste, kde bol práve náhodou zvuk okej, alebo to proste prežívam inak.

Preto ma tieto klebety nevyľakali.


Počas predkapely sa stalo toto:

Predkapela bola Jess Glynne. Sme si tak mysleli, že nič nepoznáme, ale poznali sme hádam aj dve piesne. Slušné. Popu neujdeš:D

No, k zvuku. Počas Jess Glynne, ktorú nepoznáme a nič nám nehovorila, sa niečo stalo. Ohľadne zvuku. Kamka, ktorá tam bola so mnou, sa na mňa v jednej chvíli otočila a ukázala mi jej ruku. Stáli jej všetky chlpy na tej ruke. 

Zasmiala sa a povedala: “Takýto nah*vno zvuk tu je. Takýto.”

Inak, aj v mojich videách, ktoré som tam urobila, je v niektorých zvuk na figu. Lebo napríklad pri jednom som prstom zakrývala mikrofón. 

Šikovná, že?:D Hej, som.

 

IMG_0867_a2jpg   


Dobre veď poďme už na koncert, nikoho tu nazaujíma že si digitálne negramotná. Dobre.

Spice Girls.

Len zopár bodov. Len zopár.


Už pri vchode do štadióna sme zbadali, že sme naozaj “under dressed.” Akože sme podcenili túning autfitu. Málo flitrov. Príliš civil. Oni sa tak nastajlovali ako na poriadny tematický event. To sa mi páčilo. 

Vlajkové šaty, ružové sukne, tigrované overaly a tepláky na zapínanie zboku. Flitre vo vlasoch, na tvárach, všade. Top.



Lístky sme mali v sektore státie

To väčšinou vyzerá tak, keď mám takéto obyč státie lístky, že prídeme tak akurát, kľudne zmeškáme predkapelu a potom tak trochu z úzadia, s dobrým výhľadom, hlavne nech máme miesto. Zmena. 

Vychytala som takú kamku, ktorá chodí hneď na piatu, keď otvoria brány štadióna, a ide dopredu aby mala dobré miesto. No dobre, skúsim. Ešte som tak nebola. Bude sranda, veď prejsť dozadu sa dá vždy.

Dali sme to tak ležérne. Čiže sme si mysleli, že plus mínus dobre. Nebude to najhoršie miesto a dovidíme na pódium. Hlavne, sme o pol hlavy vyššie. Lenže my sme si nevšimli, že oni tam mali taký kruh. Akože medzi ľuďmi, po ktorom behali. Až keď predkapelová Jess prešla po tom kruhu, kamka sa na mňa pozrela a hovorí:

“To budú takto blízko? Ja odtiaľto nikam nejdem.”

Hovorila mi z duše:D Ostali sme. Celý čas.

 

IMG_0822_a2jpg


Začína to tak lajt, že tí tanečníci sa akože strečujú na pódiu a v tom kruhu, prechádzajú sa tam a potom ide video projekcia. Už tá ma dojala, lebo pekné veci tam písali. Že vítaju všetky národy, všetky rody, všetky generácie, "abilities" (ako preložíš?), všetky rasy aj všetky náboženstvá, snáď som na nikoho nezabudla. A srdiečka. A to ma dojíma, keď mám pocit, že to niekto celé myslí naozaj.

Ešte aj keď máš okolo seba približne 80 000 ľudí a všetci sú s tým okej.

Vzácne. Pre mňa teda je.

Video mám. Dajte vedieť, pošlem. Neviem ho nikam zavesiť aby to nedogabalo kvalitu. Tak pošlem priamo kto chcete:)


Tak to bolo vymyslené, že stále sa niečo dialo

Každá bola za seba a mala svojich tanečníkov a zároveň to spolu dávalo zmysel. Prezliekli sa koľko, štyri či päť krát? No asi aj viac. Keď sa prezliekali ani si si to nevšimla, že je pauza, lebo tí tanečníci úplne valili.

Boli aj miesta, keď sedeli a rozprávali sa, boli aj tancujúce aj spievajúce, aj efektné obrazce s choreografiami aj vybuchli ohňostroje – niekoľkokrát, konfety – rôzne a niekoľkokrát. Počas “Viva forever” vybuchli také konfety v pastelových farbách a v tvaroch motýľa, takže nad nami lietali tisíce motýľov. Skoro celú pesničku, lebo akurát dobre fúkalo. Vidno to vo videu.

Dojemné.

   IMG_0859_ajpg


Mel B

Ona nebola nikdy moja obľúbená. Ehm, doteraz.


Mala som s Mel B taký moment. Presne keď boli tak blízko, stáli na tej elipse či čo to bolo, prechádzala pomedz ľudí na tom kruhu, blízko ktorého sme boli. Tak všetci pozerali asi cez telefón alebo neviem. Proste ja som práve nemala v ruke telefón. Tak stála, necelých 10 metrov predomnou. Pozerala a spievala. Ale prisahám, že sme sa pozerali do očí jedna druhej.


A mňa strašne odpálilo a dvihla som obočie a asi aj otvorila ústa alebo už čo a ona sa usmiala. Pozerám na ňu, stále neverím, že sa pozeráme do očí, a začalo mi tak triasť sánkou. Vieš, tak, ako keď ideš plakať. A šli mi slzy. Ona to videla, žmurkla na mňa, kývla hlavou, usmiala sa a išla tú choreografiu ďalej.

Stále si vravím, že tento zážitok majú aj jedna žena predomnou a dve zamnou, lebo si myslia, že to ony s ňou majú ten zážitok. 

Sa tak ukľudňujem, aby som nebola veľmi rozrušená. Neviem sa presvedčiť, že to bolo “len tak akože”. Mozog mi hovorí, že zaznamenal očný kontakt a komunikáciu. Celé to trvalo len niekoľko sekúnd.


Proste toto žmurknutie si budem nielen že pamätať navždy. Ale keď mi bude niekedy náhodou nah*vno, (veď bodaj by sa nikdy nestalo, ale zase štatisticky - to asi príde), tak to bude asi moment, ktorý mi zlepší deň. Mesiac. Rok. Život tak celkovo.

Dobré to je.

 

IMG_0840_a2jpg   


Keď ženy na pódiu ostali ticho a celý štadión spieval refrén "Say you ll be there" myslela som si, že som v nebi. Viva forever, Mama, Spice up your life, Stop, všetky boli. Všetky. Aj “We are family” - jeden cover. 

Potom to prišlo.


Mel B: “Skončíme tam, kde to celé začalo.”

Geri: “Ste pripravení odpovedať na jednu otázku?”

Mel C: “Sem s ňou.”

Emma: “Sem s ňou.”

 

Geri: “So, tell me what You want, what you really really want?”


Wannabe. Pôvodné outfity. Ohňostroj. Párty najviac. Video ste videli u mňa na FB (aj tam celkom pokazilo kvalitu, samo video je mega), ak ste nevideli a chcete, napíšte. Pošlem.

 

Z tohto videa som vytiahla fotku posledného záberu. Po poslednej vete a výkriku "If u wanna be my lover" - chvíľu tak ostali v póze a potom toto. Je to rozmazané a kvalita na figu lebo je to z videa. Ale pointa. Vidíš ten výraz tváre Mel C?

Vidíš to tam? 

Že: “Baby, toto je také super.”

 

IMG_0911_ajpg


Najlepšia show, akú som v živote videla.

Robme to, čo milujeme.