Sprievodca zložitým svetom kabeliek

 

Je doprázdninované. Ako ste sa mali? Oddýchli ste si aspoň trochu?  

Nebudeme patetickí, ani klišé o situácií a také. Skúsime na chvíľu vypnúť takto spolu zas každú nedeľu. Poďme rovno bez zbytočného zdržovania otvoriť prvú zo sľúbených tém. Lebo niektoré veci sa zmenili, ale dlhé úvody píšem stále. Stále ich neviem zosekať. Takže nech sa páči, šup do témy aj s dlhým úvodom:)

Kabelkový špeciál.


To bolo takto. Bol seriál. Volal sa „You“. Videli ste? Ak áno, musíme sa o veľa veciach porozprávať. A ak nie, nevadí. Vysvetlím.

 

V prvej sérií je tam okrem iného aj jedna žena, ktorá má skupinu kamarátok. (Mne sa zdalo, že spisovné je kamarátiek, ale nie, spisovne je kamarátok. Naozaj.) Takže, boli tam tie jej kamarátky. Jedna z nich sa volala Peach. Čítaj Píč.

 

Už od jej prvého zjavenia sa v tom seriáli mi tak trochu niečo hovorilo, z akých pomerov ona je a čo je to za typ postavy. To nie je súdenie, to je výborná práca kostymérky a všetkých, ktorí ten charakter tvorili. Nejako som vám skrátka mala pocit, že viem odkiaľ asi ona je a ako žije. Začala som dumať, že čím to je, že si akože myslím že viem, čo je ona zač.

 

bratislava_2jpg

 

Skúmala som ju.

Možno to povedali aj oblečením a doplnkami. Možno hej. Ale to neviem posúdiť. Keď sa zjavila tretíkrát, našla som to.

Kabelky. 



Ona mala také kúsky, že presne si vedel povedať ako sú veci. Ohľadne jej pôsobenia v spoločnosti, kde sa vyskytuje, aký typ asi života vedie. Čo je to za postavu. Skrátka to dokreslili a pre mňa bolo čitateľné že – kabelkami. Lebo možno to bolo aj aufitmi a doplnkami. Neviem. Mne skočili do očí tie tašky.

Sledovala som tam potom všetky ostatné postavy a ich kabelky. Naozaj to všetko dávalo zmysel a súviselo.


Ešte raz - toto nie je súdenie. Je to len že proste medzi riadkami pochopíš veci a nemusia ti ich hovoriť. 

Veď aj v živote to tak je. Keď má žena športovú kabelu a stretneme ju viackrát a je jedno, či má tú istú alebo inú športovú kabelu - skrátka trochu na základe toho vieš povedať, že je športový typ. S určitou mierou presnosti, samozrejme.


Veď nie s istotou, ale trochu sa to dá.

Keď máme peknú čiernu slušnú Zara kabelku, tiež to o nás hovorí. Napríklad to, že máme rady trendy veci, sme ochotné mať kvalitnú kabelu a aj trochu modernú, nie úplnú klasiku. Ale má byť v rozumnej cene.

Keď potrebuješ nejakú na jednu udalosť alebo takú, čo bude vyzerať len slušne, hlavne nech to nie je viditeľne nijaká značka, vojdeš do H&M a kúpiš. Obyčajnú, spoľahlivú, nekričí, cena rozumná, ale asi nebude kožená. Ale bude za pár korún. A nebude hanba. Na ničom z tohto nie je nič zlé. Je to úplne v poriadku. Len sa z toho dá prečítať, aký máš k tomu predmetu postoj a ako dôležitý alebo nedôležitý pre teba je.

Je to takto zrozumiteľné? Lebo pointa článku nie je súdiť niekoho za to, aké tašky nosí na pleci:D Len vám vysvetliť moje myšlienkové pochody (mission impossible, i know:D)


Takže som sledovala tú Peach.

Prvá bola klasika. Malá Chanel. Ramienko - retiazka prepletaná s kožou. Zapínanie - logo. Prešívaný povrch. Klasika. (Ako som to povedala, že klasika:D Samozrejme pre mnohé z nás hviezdny kúsok ktorý nikdy nebudeme mať, ale vieme, že ako sú veci, keď má toto nejaká žena na denné nosenie. No tak sú veci, že väčšia klasika už neexistuje. Ach.) Túto máš na bežné nosenie, ak si z toho sveta.

Pri návšteve kníhkupectva to bol Yves Saint Laurent. Malá. Ako keby len peňaženka na ramene. Taký typ, čo sa volá "purse". Táto. To ona nosila keď mala taký deň, že behala po stretnutiach. Pochopiteľne. Keby som ju mala, tiež by som ju nosila, keď by som mala taký voľnejší deň a veľa stretnutí a chcela by som aj dojem urobiť:D

Už viete, ako asi to s ňou bolo?

No vidíte.


   Bratislava_1jpg


Keď bola v seriáli taká scéna, kde pracovala a mala v niečom vložený notebook

mala ho v Goyard Tote Bag. V tejto. (Ktorá je, mimochodom, od uvedenia toho dielu seriálu vypredaná. Úplne.) Podarilo sa mi ju vidieť v Bratislave na jednej žene a aj som sa za ňou otočila. Lebo ako? Kde to zohnala? Mala ju už predtým? Alebo videla ten seriál a potom? A ako sa k nej dostala? My by sme mali byť kamošky, lebo ja chcem vedieť jej príbeh. Aj jej, aj tej kabely, aj ako rozmýšľala keď si ju kupovala. Všetko.

 

V jednej scéne vyberá pištoľ (nebojte sa, žiadny spoiler nebude) no ale vyberá ju z tejto. Ach, mohli to vymyslieť lepšie? Nemohli. Akurát sa mi zdá, že v seriáli bola ružová, ale neviem, či si dobre pamätám.

 

A mne sa vám vtedy otvoril nový vesmír. Toľko sa dá o nej povedať týmto detailom. 

Viete, čo myslím?

Vraj to je napríklad tak aj v iných filmoch, že muži majú nejaké chuťovky hodinky. To zas ja nikdy neuvidím. Lebo nevyznám sa. Ale potvrdil mi jeden človek, ktorému som nadšene rozprávala o kabelkách Peach Salinger, že on to vidí podľa mužských hodiniek vo filmoch, že čo je ten charakter zač.

Vidíte? Asi to tak naozaj bude.


Veď vo filme Perfektná blondína - k tomu tiež je encyklopédia a na originálnom DVD samostatný mini dokument o vlasových stajlingoch. Lebo v každej scéne je to detailne premyslené a iné. Laické oko nevidí. Opýtajte sa svojej kaderníčky, že ako. Laik povie - blond. Rozpustené alebo v cope.

Nie úplne.

Čiže ľudia vidia rôzne veci a potom z toho majú nejaké závery. My tie veci nemusíme vidieť. Ale ak ich raz zazrieme - wow efekt, prebudenie, koniec sveta. Rozumiete, ja už aj atómovej fyzike budem po tomto určite rozumieť. Lebo som objavila, že kabelky súvisia s dejom:D

Kudos, potlesky.

Cítim sa taká celá osvietená z toho. Viete, čo myslím?

 

Bratislava_3jpg

 

Toto bol stále ešte len úvod do témy a že kde to vzniklo. 

Potom sa stalo toto:

Začala som byť na tie kabelky pozornejšia. Na prechádzkach mestom som tak viac obzerala, čo tie ženy nosia. To je veľké prekvapenie. Veď ja som len v prvý deň tejto zvýšenej citlivosti na túto tému chcela zastaviť v meste asi 10 cudzích žien, že či si môžem odfotiť ich kabelku. Akože naozaj? A doteraz kam som sa pozerala, neviete niekto?

Lebo nádhery to sú, čo tie ženy nosia. Čo nosíte.

Túto sezónu boli viac moderné tie malé. Čiže môj myšlienkový pochod pokračoval nejako takto:

Spravím kabelky na pokračovanie. Jedenkrát o malých, potom o tote bags, potom o ruksakoch (a je ruksak a batoh to isté v ponímaní fashion?), ľadvinkách, príbehy ikonických kúskov, pozberám aj príbehy od vás a poprepletám. 


Lenže

Áno áno, máme "lenže." 

Lenže, keď som začala písať o tých malých kabelkách a googliť, zrútil sa mi svet. Teraz bude veľa anglických názvov, lebo názvy niektorých modelov sa neprekladajú.

 

Úvod máme za sebou, nastoľujem dilemu:

Malé kabelky sú takto. Máme "mini bags" a "handbags". To podľa všetkého nie je to isté. Potom sú ešte "micro bags" - ale to je vám všetkým jasné, že je niečo úplne iné. Ale patrí do kategórie malé. Je to vlastne podkategória "mini bags".

Tam patria aj "clutch", "letter bag", "purse"  a "pouch". Ľahké, čo tu robím scény.

No počkaj, ľahké.


"Purse" v preklade doslovne znamená peňaženka. 

Lenže niekedy sa týmto slovom označujú aj malé kabelky. V podstate v anglicky hovoriacich krajinách je peňaženka "purse", ale malá kabelka aj purse aj handbag. Synonymá, ak ide o pomenovanie malej kabelky. A to je len začiatok toho neporiadku.


Clutch od prekladu "zovretie". 

Nemá ramienko. Taká malá, na plesy - pointa z názvu je - držať v ruke alebo pod pazuchou. Dobre, veď to je ľahké. No, je, až kým nenavštíviš drahý dizajnový obchod a tu zrazu čo nevidíš? Tvar to má ako clutch (pevný, tvrdý tvar ako púzdro na okuliare) aj to má v názve, že je "clutch", lenže má čo? Má retiazkové ramienko. Má ramienko! Clutch? Definícia tohto typu tašky predsa je, že ramienko mať nemá. Máš ju držať zovretú, veď sa tak volá, kurníkšopa.

No dobre, nevzdávam sa. Idem ďalej.


Listové, to by mohlo byť ľahké. 

Listové kabelky sa volajú letter ale aj pouch. Rozdiel by mal byť v tom, že pouch má šnúrku (vyzerá viac ako púzdro, aj keď nemusí) a letter nemá šnúrku. Hádajte čo? Otvoríme si rôzne online obchody rôznych kabelkární a zistíme, že:

Aj letter bags majú šnúrku. Haló? A volajú ich pokojne letter bag. Listová. Niektoré sa volajú "envelope bag" - ale to je ľahké. Lebo majú také zatváranie ako obálka. Také špicaté ako starú obálku to otvárate. No, ale teda letter bag predsa nemá mať šnúrku. Alebo ako teda?

Lenže, niektoré majú aj šnúrku a volajú sa pouch. Preklad je vrecúško. No veď áno, vrecúško má mať šnúrku. Ale môže aj listová, zjavne. Tak aký je rozdiel? Ako ich rozoznám a jednoznačne pomenujem?

Am I reaching for the stars here?


Počkajte, povedali sme už "tassel bag"?

To je dobré. No, tie pouch - vrecúškové. Niektoré vyzerajú ako mešce. A visia na ruke. Dobre veď, to by sedelo, to by sme mali. Lenže - ide lenže, napite sa alebo si dajte sladké lebo príde infarkt. Niektoré, čo vyzerajú ako mešce, sa volajú Pouch a niektoré Tassel bag. 

Tassel je doslovný preklad "strapec". V kabelosvete sa tak volajú aj tie kúsky, ktoré majú strapce. Lenže niektoré sa zase volajú fringe – o tom inokedy, lebo dosť bude o čom:D. Takže, niektoré Tassel bag sú tassel preto, lebo majú strapce. A niektoré, ktoré celkovým tvarom pripomínajú strapce. Také tie strapce, čo viseli u babičky na kľučke skrine, viete? 

A teraz otázka - napríklad ktoré pripomínajú taký strapec?

Máte to správne. Napríklad vrecúška! Pouch. Nie Tassel bag.

Naozaj?

 

O dileme s označením crossbody budeme niekedy inokedy, dobre? Lebo nevládzem a zrútil sa mi vesmír už úplne:D 

 


Cover_You_1jpg


To sme stále len nastolili dilemu

Teraz vám idem povedať, čo z toho vyplýva. A čo spravíme.

Hľadala som odborné texty, históriu, encyklopédie. Prekvapilo ma, ako naozaj málo toho existuje. Dopátrala som sa k jednej kabelkovej biblii. Má aj históriu, aj odborníci sa vyjadrujú. Beznádejne vypredaná. Jeden reseller ju mal. V Brooklyne. Tak svetovo som sa cítila, keď som ju objednávala. Och, bol to krásny pocit. 

Knihu si objednávam, vypredanú, o kabelách, z Brooklynu - cítiš ten vajb?:)

 

Začala som ju študovať. Pôjde to. Veľa odtiaľ použijeme. Moja snaha nájsť v tom celom systém a metodiku je možno márna, ale aspoň sa niečo nové dozvieme. Nejako to rozumne zoradíme do kategórii, pridáme tie vaše krásky a na niečo hádam prídeme. Môže byť? Ak na nič neprídeme, bude to aspoň sranda.

Bude?

Neviem, či to bavilo aj mužov, ale ak ste sa dočítali až sem mám pre vás takúto správu: 

No, podľa mňa to sranda bude. Lebo počuj čo. Veď nepoviem ešte pointu. Ale je trochu možné, že tie kabely pôvodne nosili a vymysleli muži. Ešte som tú kapitolu nedočítala celú. Ale to by bol teda riadny zvrat v deji, keby sme sa toto dozvedeli. 

Idem čítať. Kabelkový špeciál predpokladám raz za mesiac. Aby toho zase nebolo veľa, ak vás táto téma nebaví. (Ako môžte?:D)  A aby bol čas aj nafotiť. Už budú aj vaše fotky vašich tašiek. 

No a to som teda zvedavá, kto prvý tie kabelky nosil. 

 

Dobré to je.

 

Krásny týždeň, vitajte v sezóne 20/21.