To najlepšie z najlepšieho


Dnešný článok sa volá "To najlepšie z najlepšieho" alebo aj "Rebríček top spôsobov, ako sa rozísť." Ak cítite iróniu, nemýlite sa. 

 

Nasledujúce príbehy nie sú vymyslené. Akákoľvek podobnosť so skutočnosťou vôbec nie je náhodná.


Lebo počuj čo - napríklad v mojej bubline, keď sa toto pred časom stalo, prišli kamky. Rýchla rota, záchranárky. Dala som im vedieť hneď keď ma to zastihlo nepripravenú a odpoveď bola "pracujem do ...tej, potom sadám do auta a idem." 

Predstavila som si to ako tú úvodnú scénu v Mamma Mia jednotke, keď Pierce Brosnan a Colin Firth utekajú, aby stihli tú loď na ostrov.


Doniesli cigarety a alkohol, čokoládu a zmrzlinu. A sushi.

Sedeli sme večer tu v obývačke. V istej fáze prišla jedna z nich s týmto nápadom: "Počuj, najviac hrozný rozchod, to bol ktorý?"


Mohla by som sa tváriť že nič, a písať vám o farbách jesene. Lenže to by ste cítili, že to nie je naozaj. Takže dnes takto. Snáď sa aspoň pobavíte a pospomínate si na vaše absurdné rozchody.


rozchody_2jpg



Poviem vám úprimne, boli sme tu štyri. Každá mala svoje nominácie a urobiť rebríček bolo naozaj takmer nemožné. No teda, víťaz bol jasný, ale to poradie tých ostatných bola zábava. 


To je taká zábava, čo sa smeješ cez slzy. 

Lebo ešte ťa to bolí, ale keď tak prejdeš tým portfóliom zlomenín svojho srdca, sú to smiešne príbehy. Niektoré absurdné. Myslím, že som vyhrala. Toto víťazstvo ti je na nič, ale ja som taká, vieš ako. Vždy do všetkého naplno, no. Súťaživý typ. Aj keď priznávam, že sú kategórie, kde by som naozaj nemusela vyhrať. 

Ale trochu si vravím - možno ma nechali vyhrať len tak, lebo sú kamky. Aby sa to hojilo lepšie, vieš?

A akokoľvek to bolí, časom to bude len vtipná story na pár viet. 



Zažili ste to aj vy. 

Aj tie z mojej obývačky všeličo zažili. Nebudem nás deliť na my a oni. Niektoré ste asi vyviedli aj vy. A to už nevrátime. Aj keď vekom asi zrejeme a niektoré veci, aj keď sú ťažké a bolia nás, už vieme riešiť aspoň s rešpektom, úctou a férovo. Aj keď sa im ťažko pozerá do tváre, vieme už, že je správne to urobiť inak.

Či už sme na jednej alebo na druhej strane, existujú až chronicky známe scenáre. Tie sme pre vás dali do kopy. 

Bude to vyzerať tak, že to bude plné irónie. Bude. Lebo to je súčasť procesu, cez ktorý musíte prejsť. Toto počúvame až nepríjemne často aj od našich kamarátok. 

Takže, nalejte si víno, kávu, čaj a držte si klobúky! Ideme na to.


rozchody_4jpg

 

Rebríček top rozchodov:



1 – Z bytu ho vyvedie polícia

Alebo zákaz priblíženia. Alebo trestné oznámenie. Akokoľvek je do rozchodu zamontovaná polícia, je to vrchol všetkých vrcholov všetkých rebríčkov. Počkaj, vlastne je výnimka. Ak je zamotaná do rozchodu polícia lebo je policajt, nerátame. Len ak je to z toho dôvodu, že niečo museli riešiť. 

Toto je dosť najväčší hrot. A zďaleka to nie je ani v roku 2020 tak málo, ako by sme čakali. Alebo si želali.

A nie, nie je to môj prípad teraz. Ale je pre mňa neuveriteľné, ako veľa žien toto zažilo alebo stále zažíva. Že ja mám pocit, že každej sa také stalo. A to je peklo najväčšie. Z toho sa ani nedá robiť irónia ani sranda, ale je to víťaz.

Smutný víťaz. 

Vyplač, vylieč, odboľ a poď ďalej. Dáme to. Poď preč. Nikdy mu už nič never a nikdy sa nevráť. Vymaž, blokuj, vyhni sa, utekaj. 

Ja viem, že on niekedy aj parkuje pod tvojim domom dni až týždne. Alebo ťa mesiace ešte sleduje. Je to strašný hnus a neviem, prečo sa to stáva. Dokonca ti takmer s istotou viem povedať, že jeho to neprejde nikdy. Nikdy. Aj po rokoch niekedy zrazu, z ničoho nič sa ozve alebo si nájdeš strašný email alebo niečo také. Nenechaj sa do toho vtiahnuť. Zablokuj aj tento nový email a poď ďalej. Úplný ignor. Naveky. 

Ale áno, ono sa to asi navždy už občas objaví, keď si on zmyslí. 

A nie, ničím si si nepýtala. Ničím. 

 


2 – Písomne. Správou. SMS, WhatsApp, mesindžer. Top!

Kedysi, keď sa ešte písali veci aj rukou a na papier, to “vyhrala” Carrie Bradshaw s prílepkou, ktorú jej v noci, keď sa vyplížil z bytu, nechal on na stole. Text bol: “I am sorry. I can´t. Don’t hate me.” Preklad – prepáč, nemôžem, nenenáviď ma.

Zažili sme to keď sme mali 15 až 17. Asi rozumiem a asi to vtedy mnohí z nás aj spravili. Boli sme deti a hĺbka vzťahov bola tiež detská. Ale veľkáči si toto už nerobíme. Sme o dvadsať rokov inde. 

Mali by sme byť.

Kedysi sme považovali za vrchol krutosti rozchod telefonicky. Dnes už sa netelefonuje, už sa píše. Táto forma teda nahradila tú telefonickú. Treba ešte povedať, že títo chlapci majú v talóne jeden zásadný a nepriestreľný argument, prečo to urobili takto. 

Prepravení? Ide:

(Počúvaj, nechcem nič hovoriť, ale teraz nepi, lebo vypľuješ to keď tú vetu prečítaš:D)

Teraz už naozaj. Ide:

“Vedel som, že sa niekoľko dní neuvidíme. To som ti mal klamať dovtedy?”

Wow, jednoducho wow. (Som vám to hovorila, ešte že ste nepili). Že ešte aj toto má rečnícku schopnosť chcieť sa hrať "na charakter", lebo nechcel ti dovtedy klamať. Chápeš. Strop.


Si oné. Je to také oné, že keď robíme rebríček oné, si taký oné, že ho ani nevyhráš.

 

rozchody_3jpg



3 – Dozvieš sa to od niekoho tretieho

Napríklad tak, že máte spoločnú kamošku a každý ste mali včera večer čo ja viem napríklad iný program. A táto kamka ho stretla večer vonku v bare alebo tak (vtedy sa ešte mohlo “večer v bare” – iná doba. Veď vravím, že už som stará, no.) 

Ja stretnem ráno kamku po ceste z potravín a ona mi súcitne pohladká ruku medzi lakťom a ramenom a povie: “Mrzí ma to s ním, ale netráp sa, nájdeš si niekoho lepšieho.”

Ty ešte úplne nevieš ako túto informáciu spracovať alebo čo znamená. Snažíš sa, aby nebolo vidno, že ti obočie vystrelilo až za čelo. Tak nenápadne zisťuješ indície, napríklad takto: 

“Ako dlho to vieš?”

Ona že: “Včera sme ho stretli v bare, strašne bol zlomený, bolo vidno, že aj jeho to trápi, tak sa šiel opiť a povedal mi to pripitý aj mi hovoril že to bolo takéto a takéto…”

A pokračuje. Prerozpráva ti všetky dôvody rozchodu s tebou, ktoré ty počuješ prvýkrát teraz od nej. On vlastne už išiel zapiť rozchod, stretol ju a jej to všetko vysvetlil a prešiel to s ňou. Vyplakal sa, je mu lepšie. Jej je to ľúto.


Ty si sa ráno zobudila do normálneho pekného dňa netušiac, že rozchod s tebou sa už udial, je už odplakaný, aj jeho to trápi (what the actual what?), a aj sa už kamke vyžaloval.

Dobre, že? To je jeden z mojich obľúbených príbehov vôbec. Lebo naozaj je strašne smiešny. Ale strašne to bolelo vtedy. Tu tiež platí tá rovnica že: 

"Komédia = Tragédia + Čas"

Zaslúžená bronzová. 

 


4 – Klamstvom

Akýmkoľvek nepravdivým dôvodom. Ak chceš zakryť pravdu, aby si jej akože “neublížil.” Počula som dokonca, že raz to jednému poradil aj terapeut, že toto jej nehovorte, to jej veľmi ublíži, vymyslite niečo iné.

Nie. Povedz pravdu. A zmeň terapeuta.

 


rozchody_5jpg



5 – Nemám rád tvojich kamarátov. Buď oni alebo ja

Toto je fakt ľahké. Nezabudni si zobrať aj veci z pivnice. 

Ale z nejakého dôvodu to preriešujeme keď sa to deje, chceme vyriešiť a bolí nás to. Kamón. To naozaj?

Úplne ako 5 ročný syn mojej kamky. Keď si dupne o zem s nejakou nezmyselnou požiadavkou. Napríklad naposledy jedna hovorila, že jej syn dupal v kuchyni a hádzal sa o zem, lebo nechcel, aby bola tá polievka ešte horúca. Chcel ju už jesť. Ale bola horúca. Tak sa hodil o zem. 

Neriešiteľné.

 


6 – Keď sa ti nepáči, ako žijem, tak odíď

Nerobí nič zlé. Chodí do stripklubov, gembluje – ale to je zábava, je to rekreačne. Sem patria aj iné látky – príležitostne. Len sa ti furt zdá, že tých príležitostí neubúda. Aj keď rokov mu pribúda.

Toto keď ti vraví, poslúchni ho. Nevie povedať, čo potrebuje. Sám to asi nevie. Ak má v tomto veku takéto záľuby, meh. Čo ja viem, potrebuješ to?

Je v poriadku, ak sa ti to nepáči, že takto žije. Mohlo to byť vzrúšo keď sme mali 19. Nie teraz.


 

7 – Podviedol ťa

A ty to chceš opraviť a rozprávať sa a neviem čo. Ja neviem, no.

Sem patrí aj ten prípad, keď ty si vlastne milenka, akurát ti to zabudne povedať a prídeš na to niekedy neskôr.

“Povedal” ti tým, čo si mala “počuť”. Vypočuj to a utekaj. Čím skôr tým lepšie. 

Prebolí.

 


8 – Vieš, nie je to ono

Asi je to klamstvo, skrýva sa za niečo. Potom bod 4.

Alebo to znamená ešte jedno z tohto: "Ty si zaslúžiš viac" alebo aj "Ja ťa budem v tomto vzťahu len trápiť" alebo "Neviem ti dať, čo potrebuješ."

Vraví ti tým: "A ani to neskúsim. Rovno sa rozídem."

Toto sa my snažíme vyriešiť. Hľadáme v sebe chyby a chceme sa rozprávať. Vieš čo? Ideme na slepo. Strašne na slepo. Keď nám nepovie, čo potrebuje (často oni sami nevedia), ťažko to vyčaruješ.

Asi sa ti dobre stalo a po rokoch sú toto tiež celkom srandy.   


rozchody_1jpg



9 – Ja sa teraz chcem sústrediť na prácu, projekt, toto, hento

A nemám preto na teba čas.

Nevraví ti tým, že je šikovný a vie, čo chce. Keby to tak bolo, dokázal by to asi zmanažovať. Veď to už v našom veku vieme, že sa to dá. Dá sa na to pripraviť, porozprávať a aj sa to dá zvládnuť, také obdobia, keď je veľa v práci. Zažili sme. Ak sa práve nerozhodne, že sa na to vyhovorí. 

Hovorí ti tým, že preňho nie si prioritou a nechce ťa ňou spraviť. Nebuď s takým, veď. Pre niekoho budeš číslo jedna. Nebuď s takým, pre ktorého nie si.

A nehľadaj, kurníkšopa, tú chybu v sebe.

Toto je niečo na úrovni "Nemohol som volať, lebo mi mobil spadol do koly" alebo "Meškám, lebo som mal ráno črevné problémy." Lebo to máš aj súcit, nedá sa dokázať, že ti klame a ty mu vlastne ešte chceš veriť tak nepátraš. Tak aj takéto na oko ale že úplne viditeľné nezmysly sa ti zdajú v poriadku. 

Lebo dôveruješ. Tak neskúmaš ďalej. Ale vieš, on sa možno trochu vyhovára a vyviňuje.

 


10 – Nechcem sa teraz viazať

Táto veta je krásna tým, že ju z nejakého dôvodu akceptujeme. A potom sa stane čo? Potom do roka má niekde snúbenicu, ide sa brať a čakajú.

A teba to vráti naspäť a pýtaš sa sama seba veľa otázok a odpovede nikdy nebudeš mať. Možno tiež len nechcel povedať pravdu. Alebo nevedel. Oni často nevedia, ako to majú vnútri. Ňáh. Neviem.

Nadávaj si tie otázky, nechaj to tak, je to už preč.

 

 

Písala som o mužoch, ale je mi jasné, že to môže byť aj u žien. Len to z pochopiteľných dôvodov neviem povedať. Nehovorím, že muži sú zlí a ženy dobré. V žiadnom prípade. A ani nehovorím, že som nič z toho nikdy nevyviedla. Bola som mladá a spravila som hlúposti. Ale v našom veku? Naozaj? 


Ženy, počujte, my to dáme. Raz to bude vtipná historka. Ako vždy. Dovtedy ako Dory v hľadá sa Nemo.

Just keep swimming. (Po slovensky - plávaj ďalej:)


A áno, on tam niekde je. 

Má tiež rád dobrú kávu a tiež je už unavený z týchto epizódiek, ktoré sa mu stali. Sedí tam na káve, číta knihu alebo niečo a vraví si, že kde si ty a už sa teší na to, keď ťa spozná.

Lenže dovtedy, my musíme, ženy, žiť ten život. Každý deň a naplno. Aj keď to niekedy ide ťažšie a niekedy to bolí. Aby si mu na tej káve, keď tam potom budete sedieť spolu, mala čo rozprávať, že aká jazda to bola. 

Vieš? 


Dobré to je, držte sa.

Krásny týždeň. 

 

P.S.: A je to dar, mať také kamky. Ďakujem.