TOP 5 účastníkov cestnej premávky

 

Pravdu? 

Radšej by som písala iné rebríčky. Napríklad: TOP 10 rób z plesu. TOP fashion udalosti minulého roku. TOP trendy, ktoré odborníci očakávajú, že sa v roku 2020 vrátia do módy. Inak, toto je naozaj dobrá téma. Všetky vlastne, celkom som ich práve dobre vymyslela:D

 

Tie by ale zaujímali asi len mňa. Možno ešte zopár z vás. Ale šoférovanie, to sa mi zdá, že máme spoločné viacerí.

 

Tento týždeň sa už borci (vrátane mňa, samozrejme:D) vrátili na cesty.

 

vodici_humor_2jpg

 

Nápad: “Poďme do nejakého nákupného centra, dlho sme neboli,” mal včera úplne každý obyvateľ Bratislavy a spádovej oblasti v okolí 100 kilometrov. “Báj očko”, tipujem. Vrátane mňa. Na parkoviskách to bolo peklo, krúženie kým zaparkuješ – to je všetko OK, pustíš si hudbu a trpezlivo pokrúžiš. Nenáhlime, počkáme, zaparkujeme. To je v poriadku.

 

Lenže dvakrát ti niekto ide v protismere. V garáži. V plnej garáži. Naozaj nemáš kam uhnúť. Nevieš, ako sa tam ten neštastník ocitol. Vidíš, že ani on nevie. Nemáš kam uhnúť – je úplne plno. Nemáš kam ani vycúvať – za tebou je hadík ďalších áut pripravených trpezlivo krúžiť a dúfať v zázrak.

 

Bolo to včera vyslovene vzrušujúce:D

Na cestách aj na parkoviskách. Preto zrecyklujeme staršie príspevky zo sietí na tému “účastníci cestnej premávky.” Myslím, že je správny čas.

Pripravení? Nech sa páči:

 

vodici_humor_1jpg

 

Takto. Aj vy (aj ja) máme právo na chyby. Aj na psychohygienu. Čiže skúsim s humorom. Bez hejtu. Skúsim tak, aby sme sa nerozčuľovali. Len už sme naspäť v pracovnom tempe, preto mnohí trávime na cestách veľa času. Preto ich stretávame. A preto to musí von, lebo to pomáha, vyrozprávať sa z toho:)

 


Rebríček mojich najobľúbenejších šoférov:

(Áno, rebríček je aj názov tej rastliny, ale aj vo význame "poradie osôb alebo vecí podľa istých kritérií" - je použitý výraz spisovný.)

 

Prvé miesto: Ľavopruhári

Na diaľnici. To je vtedy, keď ide v ľavom, lebo veď nie je kamión:D A stále. Niekedy aj keď v pravom pruhu pár kilometrov žiadne iné auto nie je, ide v ľavom. Rýchlosťou cca 110 km/h. Keď si po približne 30tich kilometroch všimne, že vodič za ním je bezdôvodne nervózny, veď ide predsa pekne, tak teda naveľa - naveľa uhne do pravého pruhu.

Prvé miesto patrí Tebe.



Druhé miesto: Stredopruhári

Ale len preto sú až na druhom, že na rozdiel od ľavopruhárov, týchto máš aspoň šancu obísť / predbehnúť. Aj keď ťa to stojí preštrikovanie sa z pravého, cez stredný až do úplne ľavého. Potom sa popred neho pekne zaradíš kam treba – opäť až úplne doprava – a dúfaš, že si ho inšpiroval. Že si povie: „Dobrý nápad, šak dám sa do pravého aj ja.“ Sleduješ v späťáku, či si mal výchovný charakter. Ak áno, sám pre seba sa usmeješ.

Teší ťa to. Svet bude teraz o trochu krajšie miesto.

 


Tretie miesto: Preraďovači spoliehajúci sa na veštecké schopnosti ostatných členov premávky

To sú tí, čo sa najskôr rozbehnú do druhého pruhu. Počas toho, ako tam už idú dajú blinker. A až tretí krok je – pozrú späťák.

Ja chápem, že ty to máš dobre vymyslené a máš aj plán. 

Ale kámo, na tej ceste je veľa ostatných. A každý z nich má takýto svoj plán. Tie späťáky, to pozri najskôr. Či tam niekto už náhodou nie je. Potom skús blikačku – smerovku. To preto, aby si nám ostatným (z ktorých každý máme svoj plán tiež) dal najavo, aký je ten tvoj. Aby sme ťa mohli nechať bezpečne urobiť tvoj plán a my ostatní bezpečne pokračovali v tých našich.



Ostatné zázraky z ciest: Čestná zemiaková

Kruhový objazd na juhu. 

V Šamoríne to funguje takto – auto stojí v pripájacom pruhu pred kruhovým objazdom. Keď vidí, že auto, ktoré je už v kruhovom, na poslednom výjazde pred ním nedalo blinker a neodišlo, ale ostalo v kruháči, tak vtedy ten, čo sa ide pripojiť úplne čo najviac pridá a zrýchli aby sa dal ešte pred neho. Je to tam taký lokálny folklór. 

Do kruhového sa tam zrýchľuje a pridáva plyn.

Robia to tam tak autá so všetkými možnými a rôznymi ešpézetkami. A autá s Galantskými značkami, som si všimla, že to robia všade. Aj v iných kútoch Slovenska. To úplne neodporúčam. V iných kútoch Slovenska to vodičov prekvapuje.

A pre Vás ostatných – aby to vás neprekvapilo, keď sa niekedy vyberiete do tých končín autom.



vodici_humor_coverjpg

 


Čestná zemiaková dva: Osudoví vodiči

Príbeh je o žene ale môžu to byť aj muži. Ja som stretla ju, vy možno jeho.


Zoberieš kľúčenku s logom audinky, odomkneš svoju kiu a ideš. Nič ťa nezastaví. Keď sa pripájaš alebo preraďuješ, najskôr dáš smerovku a až potom pozrieš späťák. To je jedno z tých zrkadielok, v ktorom skontroluješ rúž aj očné tiene. Vyzeráš úžasne s tým novým rúžom. Odtieň „destiny red“. (Osudová červená) Je tu 90. Ideš 70. Pre istotu.

Ten za tebou ti bliká. Určite si všimol tie tvoje pery. Si osudová vodička. Aj osudová žena.

Bliká znovu. Asi sa mu páči ten rozkošný plyšový psík, ktorého máš vzadu v aute. Musíš to napísať kamoške. Spomalíš si trošku a píšeš. Pridáš aj selfie. Spoza volantu. Za jazdy. Pýtaš sa, čo ona na ten styling. 

Blikajú ti aj ženy. Lebo ti závidia, že svet ti patrí. Nedáš sa zlomiť. Pridŕžaš sa stredovej čiary a neohrozene ideš ďalej. A na diaľnici v strednom 110, lebo tam „nikomu nezavadziaš“.


Aj tento týždeň som ťa stretla. Veľmi si / ti / nám želám, aby v tvojom okolí boli vždy vodiči, ktorí stihnú vykryť tvoje chyby. Želám to všetkým na cestách.

Keď nabudúce otvoríš instagram alebo tiktok, otvor aj druhé okno. V prehliadači myslím, nie v aute. A určite len keď máš vypnutý motor na aute. Napísmenkuj do toho druhého okna napríklad auto.sme.sk? Sú tam aj dobré videjká, aj o pripájaní a tak... 

Najlepšie baby to pozerajú, je to niečo ako lifestyle pre vodičky. Pozeraj aj ty, budeš trendsetterka. Navyše tam môžeš napísmenkovať neobmedzene dlhý komentár. Aj s emodži. 

Sľubujem.

 


vodici_humor_3jpg

 

 

Vyrozprávala som sa. Je mi lepšie, ďakujem vám:)

Verím, že ste sa aspoň trochu odreagovali. 

Veď nie je ich veľa na tých cestách. A áno, presne, každý z nás začínal. Každý robil chyby. 

No o to dôležitejšie je asi pre nás uvedomiť si, že naša úloha, okrem poriadneho šoférovania, je podľa mňa aj vykryť chyby začínajúcich šoférov okolo nás. Ako iní šoféri vykryli v začiatkoch tie naše. Preto je dôležité dávať stále veľký pozor. Prosím, dávajme si veľký pozor. Na seba ale aj jeden na druhého, tak navzájom. Na ceste ale aj mimo nej.


A týmto veľké ďakujem všetký vodičom, ktorí kedy vykryli moje chyby na ceste. Lebo nie som bez viny. Ďakujem vám, že ste dávali pozor aj na mňa (za mňa?), keď bolo treba a vykryli to. Snažím sa to posunúť ďalej ♥


Dobré to je.

Majte krásny týždeň.