Trináste komnaty a Pandorine skrinky


Vieš, ako niektoré témy dokážeš obchádzať pokojne aj tridsať rokov? Ale jedného dňa už sa to nedá.

 

Neviem, či som sa tej téme dokázala celé tie roky šarmantne vyhýbať. Alebo len proste nebola zatiaľ naliehavá. Teraz naliehavá je. (Spisovne je asi veta "Teraz naliehavou je?" alebo "Teraz je naliehavou?" Neviem nič:))


To s tými témami viem tak, že zuby. 

Vždy, keď otváram vo svojom vnútri veľké témy, sprievodný ohňostroj sú komplikácie so zubami. Platí to aj naopak. 

Vždy, keď neotváram veľké témy, tvárim sa, že ich nevidím, alebo že to riešiť netreba, ale v skutočnosti by som mala a treba - ozvú sa mi zuby.


Hrady a zmky_1jpg


Máme v živote niektoré témy, ktoré sú záhady. 

Trináste komnaty, Pandorine skrinky. Niektoré mini, niektoré väčšie. Niektoré neotvárame úplne cielene, niektoré otvoriť nikdy asi nebude treba, o niektorých ani nevieme - chvalabohu že žiaľbohu. Niektoré sú ľahké, ale je to sranda, že ich nevieš vyriešiť, a je to taký milý small talk.

Vieš, ktoré myslím? 

Že stačilo by jedno gúglenie a vieš odpoveď. Ale je to zábava neurobiť to.

 

To je napríklad u mňa táto téma: že aký je rozdiel medzi hradom a zámkom. 

A prečo je v Bojniciach zámok a nie hrad? A prečo je v Bratislave hrad a nie zámok? Lebo podľa mňa Bojnický a Bratislavský sú podobné a mohli by byť to isté. Ale nie sú. Jeden je hrad a jeden je zámok.

No nie je to super dilema? Mňa najvac baví. Už roky.

Teraz si predstavte, že to otvoríme na terase niekde v meste kde je nás viac spolu vonku. Teda, ak nik zo zúčastnených nepozná správnu odpoveď. Koľko zábavy? Koľko uhlov pohľadu? Odporúčam, naozaj:D


Ono je to vždy asi dobrý nápad, mať od niekoho iný uhol pohľadu. Nie len pri hradoch a zámkoch. Lenže hej, téma z trinástej komnaty bolí, s málo kým ju chceme alebo si trúfame otvoriť. Len by som chcela povedať, že iný uhol pohľadu je dobrý nápad:)


Naspäť ku hradom a zámkom. Vy viete odpoveď?

Lebo ja už viem. Náhodou som túto tému otvorila nedávno pri človeku, ktorý vie, ako sa má situácia:D

Teraz budeme postupovať nasledovne: Ak chcete vedieť ten rozdiel, čítajte ďalej. Ak nechcete vedieť rozdiel a chcete si dumať a mudrovať pri aperole na teraske - preskočte túto časť a napojte sa pod obrázkom.


Tu je:

Dôležítú úlohu v téme aký je rozdiel medzi hradom a zámkom zohráva kaštieľ:D

Už si zakresľujete diagram? Nie, netreba. Až také zložité to nebude.

Situácia sa zauzľuje - pletieme si to možno preto, že väčšina zámkov vznikla dokonca prestavbou hradu. Zatiaľ sa mi darí to komplikovať? Výborne:D


Hrad - opevnenie a hradby. Pevnosti, niekedy aj na ochranu celého mesta. Stavali sa na takých miestach aby malo zmysel, že sú opevnenie. Na kopcoch a také, aby bolo vidno, keď sa blíži nepriateľ, no.



Inak k tej obrane pred nepriateľom, to už sme rozobrali? Že nie každý útok prináša zranenia a obete? Hen, hlboké myšlienky mám dnes, úha. Dobre dobre, ale chcela som otvoriť aj metaforický význam opevnení, lebo súvisí s témou. Ešte sa k tomu dostanem.
Poďme späť na hrad a zámok a kaštieľ.



Na hradoch trávili veľa času. Hradným pánom tam začalo byť zima a chýbal im luxus a pohodlie kaštieľov. Tak začali prestavovať hrady na zámky - aby sa priblížili luxusu, pohodliu a funkcii kaštieľa.
Zrozumiteľné?:D


Zámok je šľachtické sídlo a mal aj reprezentačnú funkciu.
Často vznikol prestavaním pôvodného hradu - ktorý len chránil. Prestaviaš hrad s hradbami, pridáš si možno záhradu, peknú vežičku, ozdobnú omietku a kúrenie a máš to - zámok.

Ten je reprezentačný, ukazuje aj vkus majiteľa. Neslúži len na obranu. Má aj fancy features - povedané dnešným jazykom. Preklad: ozdobné funkcie?


Kde je tu v tom kaštieľ, kurníkšopa?

Kaštieľ - slúžil len na bývanie, reprezentoval vkus majiteľa, radosť a príjemný život tam žili. Pekné sídlo, niekedy viac poschodové, vyzdobené, so záhradou, sochami - potiaľto to pripomína zámok.

Rozdiel - kaštieľ nemá hradby - ochrannú funkciu. Je to len také pekné pohodlné sídlo.


Zhrnutie:

Hrad - len funkcia obrany.
Zámok - prestavaný hrad - obrana - na trochu pohodlnejšie miesto - aj fancy.
Kaštieľ - žiadna funkcia obrany len pekné bývanie a trošku súťaž kto má viac sôch a obrazov než sused.

Dobré, že? A přitom taková blbost:)

Viac informácií napríklad tu, alebo tu.



Hrady a zmky 2jpg


Ozvali sa mi zuby. 

Odkrýva sa mi záhada opevnení a hradieb. Celkom naliehavo. Samé sa to urobilo, naozaj som nečakala, že keď náhodou položím tú otázku s hradom a zámkom práve v tomto období, dostanem odpoveď. Odpoveď sa trafila do témy.
Až tak, že som vám o tom napísala.

Ten článok, ktorý som vám na dnes napísala, ten o tej trinástej komnate, o opevnení a hradbách a obrane, zmizol. Píšem a aj priebežne ukladám. Aj pri tomto som to tak urobila. Úplne rovnako ako vždy. Potom som ten súbor otvorila a tam boli z takmer hotového textu uložené len úvodné odseky.



Takže asi vám to nemám vyklopiť na rovinu a mám ostať záhadná.

Lenže pointu treba dať, veď už pozri, dočítali sa až sem a ty budeš hrať chutnú a budeš záhadná?
To nemôžem. Stratím vašu dôveru, kredit, svetový mier, všetko. Takže bude záhadné zhrnutie, ktoré povie veľa, ale nepovie nič:D
Lebo veľa som vám už napísala, ale zmizlo:D


Dobrý je ten hrad.

Najlepší. Pevný, spoľahlivý. Chráni nás. Aj celú dedinu ochráni. Dobre. Spoľahlivo. Len dve veci:

1) Zima je v ňom. Tma. A žiadne umenie.
a po druhé
2) Nie všetky návštevy sú útoky.

 

Všetkým nám prajem krásny týždeň a veľa úspechov pri prestavbe hradov na zámky:)

Dobré to je.


Hrady a zmky 3jpg