Víno je vraj mlieko starcov. Som stále mladá. Pijem rum

 

"Ty mi ideš hovoriť o alkohole? Veď si nepila desať rokov."

"Veď práve."

A teraz len pár mesiacov áno. Tak vám napíšem, aké to je. Lebo niečo je iné.

 

IMG_0490_ajpg

 


Nepila som 10 rokov. Alergia.

Minulé vianoce na Kube, v Havane, na mieste, kde vyrábajú rum, po tom, ako sme absolvovali celú exkurziu nás vzali do baru. Niektoré fľaše nám len ukázali a z jednej sme mohli aj ochutnať.

Preletela som pol sveta a som na mieste, kde vyrábajú jeden z najkvalitnejších rumov. Presvedčenie bolo silné. Vyzbrojená všetkými antihistaminikami som sa odvážila a ochutnala. Odvážila som sa. Ochutnala. Bez prejavov alergie.

Skúsila som zohnať ten istý rum a vyskúšať, či to pôjde.

Ide to.

 

 

Nie sme na to už starí tak náhodou?

Vieš, taký život, že piatky soboty večer vonku v krásnej Bratislave? Žúr sem – bar tam? Veľa “známych” aj keď nikoho z nich nepoznáš, všetci jedna banda, tanečky sem, zábava tam. Nové tváre, roztomilé momenty, ktoré vyprchajú a už sa nikdy nevrátia. Veľa z tých ľudí už nikdy neuvidíš, ale sú to epizódy, ktoré naozaj stoja za to. 

Stoja? Neviem. Prežila by si bez nich? Jasné. Ale bavia ťa? Áno. No tak?

 

Takto. Neviem, či je to tým vekom. Ale sociálne siete – nesociálne siete, normálne sa tam fyzicky bavíš a žiadna potreba stalkovať sa potom donekonečna neexistuje. Možno je to výberom správnych ľudí? Neviem. Dobrá správa je, že sa to tak dá a správnych ľudí je teda zjavne naokolo dosť:)

 


Ďalšia dobrá správa je, že to celé sa deje stále.

Presne tak, ako si to pamätáme spred desiatich rokov. Vlak normálne išiel ďalej bez nás. Nič sa v ňom nezmenilo ani nepokazilo. Nič nám neušlo. Normálne sa dá do toho vlaku teraz zase na chvíľu nastúpiť, ak sa ti chce, a prežiť si tam kúsok toho, čo si pod tým žúrovacím “šmú” pamätáš. Jedna paráda.

 

A nie sú tam mladí ľudia nebudem ako rodič?

Vieš čo? Asi záleži, kde sa vyskytneš. Sú tu aj naši rovesníci. Naozaj som už aj jednému chlapcovi keď na mňa žmurkal v bare povedala, že "jú kud ličrly bí maj san" - teda "ty by si naozaj mohol byť môj syn." 

Ale pozri sa na to takto: normálne existuje situácia, že ťa chlap vidí v bare a príde sa s tebou zoznámiť. Že má odvahu normálne a príde. A je slušný a na "nie" sa pekne rozlúči. To som kukala, poviem narovinu. 

Potom sme to vyrátali, technicky by teda môj syn byť nemohol, ale nebudem vám klamať, padlo mi to naozaj dobre:D (V hlave si spievam Ilonu Csákovú, teď královnou jsem já. A hold mi vzdává žím;)

 


IMG_0488_ajpg



Zážitkov veľa, spomienok menej.

Po jednom špeciálne pamätnom večere hovorím mojej parťáčke, že by som to asi rada začala písať. Lebo toto už sa nedá ani vymyslieť, čo sa ti všetko môže naozaj náhodou v Bratislave v noci z piatka na sobotu stať. A bola by veľká škoda na to zabudnúť. Lebo by bolo veľmi pekné zas o pár rokov otvoriť ten zápisník a strašne sa smiať pri tých spomienkach. 

Nápad dobrý. Skúsim:D Vy si píšete?

Vieš, keď žúr končí tak, že už je svetlo a ideš rovno niekde na raňajky? Aj to mi tých posledných 10 rokov nechýbalo. Ale keď sa mi to teraz nedávno stalo, mala som na tvári taký šťastný úsmev. Lebo vieš, keď žúr končíš v meste raňajkami. No, hej. Presne. 

Ten úsmev, čo máš teraz, to je ono.

 


Chcela som vám napísať o alkohole aj tak trochu odbornejšie.

Že prečo, ako, a také. Potom som si to zakázala. Zakázala som si mudrovať na túto tému. Nebudem sa hrať že tomu rozumiem, len vám popíšem, čo sa mi stalo. Ostanem pri blogu. Dobre?


Chcem vám len povedať, že ten svet tam stále je. Vôbec vám nemusí chýbať. Ak by ste ho chceli zas na chvíľu zažiť, dá sa. 

Bude tam asi navždy a nikam neujde. S nami aj bez nás.

 


Zem guľatá (nediskutujeme, dobre?), emócie ploché (toto poďme prebrať)

Jediná vec, ktorú vnímam. Výrazne. Nebudem mudrovať o alkoholoch ale toto som 10 rokov nepoznala a teraz to asi preto vidím. 

Plochosť emócií.

Ono, na to ten alkohol asi aj slúži, aby niečo utlmil. Ale že až tak? Vysvetlím.

Je večer, párty, bavíme sa. Zábava je veľká, všetko ok. Možno ak si náhodou prišla zabudnúť na to, čo ťa trápi, tak sa ti to darí, lebo sa bavíš. Druhý deň ráno, roztomilý úsmev, všetko je v hmle, zážitkov bolo veľa a príjemné. Ale tú príjemnosť cítiš len tak trošku.

Chodila som na žúry veľa rokov bez alkoholu. To, čo sa tam dialo som vnímala emočne triezvo. A áno, trápenia som si musela prelúskať, lebo sa nedali sploštiť rumom:D Ale zase radosti, ktoré som zažívala na tých párty, boli hlbšie. 

Dokázala som cítiť radosť a šťastie z tých situácií, ktoré sa tam diali, úplne inak. Hlbšie. To teraz "ráno po" výrazne cítim, že je iné. Že tá radosť je slabšia. 


Starosti sú plochejšie, ale aj radosti, máj dír. 

Tak celkovo ťa to vnútri splošťuje. To je môj jediný záver.

 

IMG_0491_ajpg

Už niekoľko článkov za sebou to boli nádherné fotky. Týmto všetok kredit a veľké ďakujem šikovnej fotografke, ktorá má túto nádheru na svedomí:)


Disclaimer – ako sa to povie po Slovensky?

Definícia disclaimeru: (preložené z českej wikipédie) vylúčenie zodpovednosti, zrieknutie sa jej. Všeobecne záväzné prehlásenie, ktorého cieľom je určiť alebo vymedziť rozsah práv a povinností voči iným subjektom. Disclaimer sa obvykle vzťahuje na situácie, ktoré zahŕňajú určitú mieru neistoty alebo rizika – toto je náš prípad.

Často má formu upozornenia určeného širokej verejnosti, alebo nejakej skupine osôb (toto ste vy), aby sme predišli neprimeranému riziku poškodenia alebo zranenia.

 

Preložím to:

Disclaimer je zásadné vyjadrenie naozaj: Chcem tým povedať že nie, nie som alkoholička:D Nechlastám každý deň ani každý týždeň nežúrujem. Veď vidíš, že kým som sa vôbec dopracovala k jednému záveru alebo poznaniu z tých “žúrov” trvalo to 6 mesiacov. 

Vzorka je menšia ako by sa zdalo.

Je možné, že ma ale niekedy stretnete v tom dobrom bare. Budem tam popíjať dobrý rum. Pomaličky a jeden – dva. Majú tam aj cigary. Medzi nimi už tiež mám svoju obľúbenú. Nikdy by som nepovedala, že tá Kuba mi ovplyvní život takto zásadne.

Ale zase, nikdy by som nepovedala, že budem tá stará teta, čo si chodí do cigar baru cuckať drahý rum. A pozri, hír aj em:D

Dobré to je.

 

Vy ste kedy boli naposledy na naozajstnom žúre? Na takom pamätnom?;)


Krásnu jesennú nedeľu