Ženy, dnes vám chcem povedať, že...

 

 

Dnes vám chcem povedať, že internet bude plný textov o tom, ako “nechceme kvety, ale…” A teda ja sa pripájam, ale trochu vám prajem aj kvety. Lebo aj sebe ich prajem. Kvety mám rada.

Aj kvety.

 

Okrem kvetov mám rada svet, v ktorom sa k sebe správame s rešpektom a úctou.


Pre náročných (niekto by povedal, že pre hnidopichov), pripájam preventívne aj vyjadrenie a teda áno, aj na deň mužov si dávame drobnosť a pripomíname si ho. Len tak, lebo je to milá príležitosť. Skoro ako MDŽ.


No a teraz k veci.


Zanzibar pink sandJPG 


Kvety, ktoré budeme odmietať, sú tie, ktoré budú prázdnym symbolom povrchného gesta.

Kvety, ktorým hovoríme nie, sú napríklad tie, ktoré nám dá šéf a v druhej časti vety povie “a nech už si ťa nejaký zoberie…”

Taký (vý)kvet si neprosíme.

  

Odmietneme aj kvety od ľudí, ktorí majú celý rok nevhodné poznámky a dvojzmyselné vtipy. Nie, nie je to vtipné. Nie, tvoj pracovný návrh som nekritizovala preto, že mám PMS. Ale preto, že je zlý a neurobil si to dobre.


Odmietneme niekedy ten povrchný kvet. Lebo nám zle padne napríklad situácia, keď ženy poukážu na chybu v procese alebo nefunkčnosť nejakého systému, sú to "hysterky, ktoré frflú." 

A čo zas majú doma, že sú “také.” Keď to urobí ich mužský kolega (úplne rovnakou formou) je pochválený a jeho vlastnosť je popísaná ako “challenging the management” alebo po slovensky, že dáva náročné otázky manažmentu a to im pomáha.

Predstavte si, u neho je to pozitívna vlastnosť.

 

 

Prosím, neraďte nám, čo máme robiť s našimi životmi, tvárami, telami.

“Vtip” o mojich prsiach nie je vtipný. Keď ti slušne poviem, že to bolo cez čiaru, akceptuj to. Odmietneme napríklad kvety od ľudí, ktorí nám po takomto vtipe začnú vysvetľovať, že sme v tej Bratislave sfajnoveli, že nechápeme vtipy a že teda v našom veku už by sme nemali byť také citlivky.

Omyl.

V našom veku práveže už máme dosť odvahy na to, aby sme povedali, že to nie je v poriadku.  

 

Odmietneme kvety aj vo firme, keď napríklad viete, že kolega, ktorý mi tú jednu ružu raz za rok kúpi (možno dokonca firemnou kartou), zarába o 30% viac než ja. Na rovnakej pozícií, s rovnakou kvalifikáciou a dokonca o rok kratšou praxou.

A veď ja viem, že “mám byť rada, že mám robotu…a vlastne ešte si aj spomenul, veď to je od neho pekné…” 

Trochu je to aj pravda. Ale je to také horké celé. Ako keby sme nežili v rovnakom svete. Ja a on.



Zanzibar palms beach sandJPG


Odmietneme možno aj tie, ktoré mi poviete, že ste videli “v reklame u tej influenserky, ktorá sa stala slávnou lebo sa odfotila v plavkách” ale pritom má obsah a má čo povedať. Len si si to nevšimol. Možno jediné, čo si si všimol, je tá fotka v plavkách.

To ale hovorí viac o tebe, než o nej.  

 

Odmietneme asi aj kvety, ktoré nám dá človek, ktorý hneď pokračuje vo vete: “no na ženu, celkom dobre si to zaparkovala.” 

Nehovoriac o tom, že si sa práve diskvalifikoval, je možno na mieste ešte zaradiť trochu “womansplainingu:D”. Môžte mu povedať, že prvá vodička žena a prvá vodička na diaľkovú jazdu vôbec, bola žena. Bertha Benz. Keby nevyšoférovala cestu ona, nesedeli by sme možno v dnešnej podobe za volantom. 

Muži ani ženy. 

Ahoj.


 

Budete teraz vidieť veľa textov o tom, že si máte nechať kvety a máte nám dať rešpekt a rovnosť.  Potom sa niekoľko ľudí bude čudovať, lebo veď máme všetko. Tak čo ešte chceme.

 

Ozaj, viete, ako zistíte, že ste pekná? 

Kým Vás spoznajú a zistia, že máte čo povedať, správajú sa k vám, ako keby ste boli hlúpa. Lebo buď pekná, alebo múdra. Ale nikdy vám to nepovedia. Len z toho, že sa k vám správajú, ako keby ste boli úplne mimo, si trochu vydedukujete, že asi dobre vyzeráte.

Ale hádaj čo. Ak je to dôvod tohto typu správania, vlastne to ani nechcete. Ani nechcete byť pekná. Aj keď vlastne áno. Len keby to nemalo takéto bočné efekty. Viete, čo myslím?

Toto je len malá časť. Mnoho žien zažíva ešte horšie veci. A oveľa častejšie.

 

Prosím vás, dalo by sa, že k MDŽ by sme tieto veci vymazali zo sveta? Úplne navždy?

 


Zanzibar beach palms sandJPG

 

Ženy ženám


Ženy. Prosím. Pomáhajme si navzájom.

Pri nedávnej návšteve jednej kancelárie som videla na stene akože “vtipný nápis”. Bola na ňom bosorka na metle, výkričník a nápis veľkými písmenami: "Pozor, ženský kolektív!"

Prečo sa tvárime, že je to vtipné? Kde toto vzniklo? Prečo je to “norma”?

 

Milé ženy,

Na svete je nekonečné množstvo krásy. Každá z vás je krásna. Na svete je nekonečné množstvo dobra a lásky. Keď sa ty budeš mať dobre, vôbec to neznamená, že bude menej pre mňa. Toho je neobmedzene. Môžme sa mať všetky dobre a nie na úkor kohokoľvek iného. Ani na úkor mužov.

 

Aj keď to niekedy vyzerá, že jediné, čoho je nekonečno, je hejtu a zloby, nie je to tak. Nekonečno môžme mať aj dobrého a pekného. Aj lásky. Aj si toho môžme jedna druhej nekonečne úprimne priať.

  

Ja viem, za posledné roky špeciálne rozumiem tomu, že niekedy sa to dobré a pekné fakt ťažko hľadá alebo vytvára.

Na MDŽ nám prajem, aby nás to bavilo.

Majte krásny sviatok a majte sa dobre.

 

Dobré to je.