Dušičky alebo Halloween, Vianoce alebo Xmas?


Tri veci sú zásadné v týchto dňoch.

Prvá - Dušičky, druhá - Vianoce a tretia - zozimilo sa.


Neviem, či sú to témy aj u vás, ale v mojej bubline teda sú. S Vianocami viete ako to mám, so zimou tiež. Už len to tretie. Ozaj, veď ani minulý rok som sa k helovínu nevyjadrila. Vlastne zatiaľ ešte vôbec. Takže som posledný človek na planéte, ktorého názor na túto zásadnú tému ešte nepoznáte.

Najvyšší čas. Poporiadku. Pekne jedno po druhom.

 

IMG_0562ajpg


Zozimilo sa vyriešime prvé, lebo je to ľahké:D


Áno. Zozimilo. Nič s tým neurobíme. A úplne ma nebaví každý rozhovor začínať s touto témou. Zozimilo sa. Najbližších 6 mesiacov to bude studené peklo. (Pozri aké slovné spojenie, že studené peklo, poznámka autora.)


Odkedy viem, že nepatrím do týchto zemepisných šírok, žije sa mi aj s tou zimou akosi ľahšie. Predtým som mala pocit, že to musím pochopiť a akceptovať. To som nedokázala. Ani vizuálne. 

Zo zimy je mi fyzicky zle, moje telo ju normálne na úrovni biologických procesov proste nedáva a cítim naozajstnú telesnú bolesť. Odkedy viem, že pochádzam od inakiaľ, žije sa mi s tým, paradoxne, omnoho ľahšie. Vždy si poviem – veď tá zima to je cudzie, to je tu pre domácich, to nie je pre mňa a ja som tu len na návšteve, tak je v poriadku že to nechápem. A nebudem sa im tu sťažovať na to, čo tu majú. Skúsim len vydržať. 

Zatiaľ to vždy prešlo:D


Nie, sneh nedokážem považovať za krásny. Ani to, čo vy opisujete ako rozprávkové vŕzganie pod nohami pri prechádzke – ani to mi nič nehovorí. Je to horor a pri tej predstave cítim fyzickú bolesť. Tak to mám ale ja. Veľa z vás to má inak alebo až úplne opačne. Nevadí, že vy to máte inak. Je to úplne v poriadku. Ani vy, ani ja, za to nie sme horší ani lepší. 

Proste to máme inak.

Koledy, rolničky a predĺžené otváracie hodiny v nákupných centrách sú kompenzáciou za to, že už treba ráno zoškrabávať námrazu z predného skla.

Zima je podľa mňa najlepšia, keď som v karibiku. Nebude ti chýbať ten sneh? Nebude. Ani sekundu. Ani mi nenapadne. Pozri, že "ani mi nenapadne" - to je obojzmyselné a dosť som na to v tomto kontexte hrdá.


Tému sme práve vyčerpali, viac sa o nej naozaj napísať nedá. Je zima – bude zima. Už o tom bolo povedané všetko:)

 

IMG_0558ajpg


Sviatok prvý

Tak Helovín alebo Dušičky, kurníkšopa?


Keď niekto začne v mojom okolí vetu: “Helovín naozaj nemusím…” – trochu ma pichne. Lebo tieto vyjadrenia, ako niečo “naozaj nemusíme” – sú čím? Ak to naozaj nemusíme, prečo tomu venujeme pozornosť?

Ak helovín naozaj nemusíš, tak ho nerob. Lebo – a toto ťa možno prekvapí – naozaj nemusíš. Naozaj. Nemusíš. Naozaj o tom nemusíš rozprávať, keď sa ti tá téma nepáči. Prečo chceš rozprávať o téme, ktorá sa ti nepáči? Nerozumiem.

Ja ten helovín môžem. Vieš prečo?

Bolo prvého novembra. Dušičky. Vytiahla som balíček sviečok a urobila veľa miesta na stolíku. Zobrala som do ruky sviečku, spomenula si na niekoho, kto už je v nebíčku, a zapálila ju. Vždy som si tak spomenula aj na nejakú peknú príhodu, ktorú sme spolu zažili. A vytiahla ďalšiu sviečku. Celé sa to opakovalo. Snažila som sa na nikoho nezabudnúť. Trochu som sa aj nasmiala, trochu mi aj slzy šli do očí, no. 

Horiace sviečky som pokladala na stolík medzi budhu a drakov, lebo multikulti. A tak sa mi to páči.

Keď som mala pocit, že už som naozaj zapálila sviečku každému, v balení neostalo skoro nič. Pozrela som sa na stôl.

17.


To je strašne obrovsky veľa duší, ktoré ti chýbajú, niektoré denne. Už ich nikdy neuvidíš. Majú sa teraz lepšie, viem. Majú. Pozerám na tie sviečky a vravím si – pri tom bare, kde sú teraz títo spolu, tam musí byť poriadna zábava. A zas sa usmejem. Ale aj smutno mi je.

Viete, čo myslím?

No a vtedy si vravím – ako dobre, že sme sa včera so všetkými videli. Že to krásne zapadá a dopĺňa sa to. Včera sme sa so všetkými videli na helovínskej párty. Oslávili sme takú chuť žiť, čo som ani nevedela že ešte mám:D Bola som s tými, ktorí sú v mojom živote dôležití a sú tu. Mala som možnosť každému z nich povedať, že som rada, že ich mám. Vďaka tejto helovínskej párty som si uvedomila, koľko úžasných živých bytostí ma v mojom živote obklopuje.

Na druhý deň mám možnosť v pokoji a samote svojej obývačky zasa byť v tichu a s tými, ktorí už sú v nebíčku.

Veď to je najlepšie vymyslené takto po sebe. Hneď deň po dni. Celé to sedí.

Si uvedomíš, že si vďačný.


IMG_0557ajpg

 

Sviatok druhý – Vianoce



Čo s tým teda a ako s tým súvisia Vianoce?

Viete, že som veľký fanúšik. Minulý rok o tomto čase sme už mali Vianočný článok dva týždne:D


Inak presne, ako mi niektorí ľudia čo píšu dlho vraveli, že keď po sebe čítajú aj rok staré texty niekedy sa aj hanbia a napísali by ich úplne inak. Potvrdzujem:D Pointa dobre veď, ale mohla som to hentak? Keď sa o rok pozriem na tento, bude to asi rovnako. Nevadí, poďme naspäť k téme.

 

Vianoce s tým súvisia tak, že budeme s rodinami.

Alebo teda ak nebudete, prihovárm sa za to, aby ste to trochu ešte zvážili a aspoň na chvíľu boli. Vieš, sme akí sme. Ja viem, že je to chvíľami ťažšie. Trpezlivosť. Každý už má svoje zvyky aj plány a potrebuje svoj priestor a zrazu je na jednom mieste priveľa dospelákov, z ktorých každý má svoje špecifické nároky a potreby a niekedy je to už naozaj na hrane. Každý má veľa plánov aj s ostatnými členmi rodiny – rodín - a to je celkom alchýmia všetko zladiť.

Možno to skúsme.


Lebo prvá som, čo má vravieť o tolerancii. (Humor?) 


Podľa mňa stráviť so mnou viac ako niekoľko hodín je naozaj náročná disciplína, niečo až hraničiace s výkonom na Spartan Race, ale oni to aj tak dajú.

Vieš, že dokážu chvíľu prekusnúť, že ja mám vo všetkom vlastne pravdu. (Lebo toto akože nie je zlá vlastnosť, to je objektívny fakt:D)

Dokážu prekusnúť, že si rozložím veci na nejaké miesto a tam, presne na milimeter presne tam, musia ostať. Takto, nevadí?

Zahryznú si do jazyka, keď viem všetko najlepšie. Keď moja pravda je jediná. Keď som v kúpeľni hodinu. Keď celý deň nevyleziem z deky a len sa presúšam po byte a občas si zobnem šalát, občas poprepínam telku, popíjam kávu, občas sa porozprávame.

Keď sa babka opýta, či si dám kapustnicu. Ja poviem, že nie, ďakujem. A ona na to: “Dve alebo tri Ti naberiem?”. Jasné, že si dáš. Je to tvoja babka.

Vieš, nemám šancu ani tušiť, koľkokrát niečo, čo som povedala oni museli predýchať alebo si zahrýznuť do jazyka. Aby nebol konflikt. Koľkokrát to pre mňa - aj pre vás - tí naši najbližší urobia. Urobme to aj my pre nich. 

To bude asi tá láska.

 

Že sme akí sme, ale sme tam. A sme spolu. Sú koláče, stromček, filmy, ktoré sme už videli aj stokrát, ale aj tak si pozrieme znovu.

Vianoce sú aj preto super. Aj Helovín. Lebo môžeš byť s nimi.

Dobré to je.

 


Krásny jesenno zimný týždeň.

P.S.: Áno, už mám niektoré Vianočné dekorácie nainštalované v byte. Áno, aj svetielka. Aj soba. Strom ešte nainštalovaný nemám. Zatiaľ.