Hudba. Hudba je základ

 

Mám telefón, ktorý mám stále v ruke. Veď viete, že o mladých sa hovorí, že stále pozerajú do telefónu. A aj viete, že chcem, aby si o mne mysleli, že som mladá. Tak stále pozerám do telefónu.


Pokus o vtip, ha-ha.

Mám telefón, ktorý mám stále v ruke. Lebo svet je veľmi zaujímavé miesto. Veľa vecí si chcem pamätať. Nie je to ale úplne možné. Preto si ich zapisujem. Zapisujem si ich do poznámky, ktorá je v telefóne.

Preto mám telefón stále v ruke.

 

IMG_2283_ajpg


V tej poznámke je nekonečno riadkov. Občas ich pretriedim a usporiadam, aby spolu jednotlivé stĺpce tématicky súviseli.

Na hudbu nie som expert. Ale je tam veľa o hudbe. Také, čo ma zaujalo až tak, že som si povedala, že to nikdy nechcem zabudnúť. Už podľa mňa toľko, že vám to sem napíšem.

 

Dnešná téma teda je: čo ma stretlo za posledné roky, je to okolo hudby a možno zaujme aj vás.

Môže byť?

Ideme na to.

 

Hudba ma berie. 

Emócia ako delo. Možno preto ma zaujímajú tie príbehy okolo. Alebo je to naopak? Keďže tie príbehy sú také silné – preto je tá hudba taká dobrá a vyvoláva emócie? Neviem, či je to príčina alebo dôsledok. Myslím, že je to aj jedno. Aj ak na to neprídem:D

 


Zahrievacie kolo

Hudobný šok číslo 1 na celý život

 

Titulná pieseň k seriálu priatelia mala byť vraj pesnička od REM - Shining happy people. To ste vedeli? Je to celkom známy fakt, ale veľa ľudí to nepozná. 

Seriál sa mal pôvodne volať „Frieds like us“ – a pozri ako mohli vyzerať titulky.

Údajne však R.E.M. nesúhlasili s použitím ich piesne a ako voľba číslo dva bola vybratá pieseň, ktorú poznáme. Rembrandts.


Najlepšia časť, podľa mňa:

"When it hasn't been your day, your week, your month, Or even your year..."

Preložím:
Že "Keď to nebol tvoj deň, týždeň, mesiac, vlastne asi ani rok...:D"

 

IMG_3342_ajpg

 

Hudobná topka číslo 2

 

Pesnička American Pie.

Sedíme v obývačke a náhodný spotify playlist zahrá tento song. Pôvodnú verziu od Don-a McLean-a.


Hovorím: "Veď to je teraz v novembri niekedy, keď bol vydaný tento song, nie?"

On: "Neviem, prečo?"

Ja: "No, že pesnička o dni keď zomrela hudba bola vydaná v novembri 71, nie?"

On: "Prosím?"

Zase ja: "No veď že tá pesnička bola vydaná tiež v novembri a teraz je november. Ale kedy je vlastne ten deň keď zomrela hudba?"

Zase on: "Neviem o čom?"

Ja: "Tá pesnička je o tom ako spadlo lietadlo s vychádzajúcimi hudobnými hviezdami a oni zomreli pri havárii lietadla a to bolo kedy? Guuglim. To bolo tretieho februára 1959. Ale song vyšiel v novembri 1971.

To nepoznáš, ten príbeh?"

On: "Nie."

 

Tak neviem, či vy ho poznáte, ale je to jeden z mojich najobľúbenejších.

Spieva sa tam „the day, the music died.“ – deň, keď zomrela hudba. Strašne silná je tá pieseň. Nejak sa mi to kedysi zarylo do hlavy a pátrala som. Pátranie nie je ťažké. Internety vedia.

3. februára 1959 padlo lietadlo a tragicky zahynuli 3 nádejní Americkí hudobníci (Buddy Holly, Ritchie Valens"The Big Bopper" J. P. Richardson) plus pilot Roger Peterson. Wikipédia.


Dean McLean (autor pôvodnej verzie piesne a vlastne aj autor toho pomenovania, že deň, keď zomrela hudba) mal vtedy 13 rokov. 

Keď vyrástol, napísal pesničku „American Pie“ – ktorá je o tomto dni. 

Popisuje v nej ten deň a ako si ho pamätá napríklad – „february made me shiver with every paper i deliver" – ako sa 4. februára z novín dozvedel, čo sa stalo. V songu sú aj odkazy na Elvisa (King) aj na Boba Dylana (Jester). To sme ale dlho nevedeli s istotou, sám Mc Lean sa bránil vysvetleniu a interpretácii častí tejto pesničky. 

Boli to dlho len dohady.


Keď sa McLeana pýtali, čo „American Pie“ znamená, vraj povedal: „Znamená to, že už nikdy nemusím pracovať, keď sa mi nechce.“ 

Neskôr o textoch ako takých povedal: „Nájdete veľa interpretácií mojich textov, ale žiadna z nich nie je moja. Prepáčte, že vás takto nechávam na vlastnú päsť, ale dávno som si uvedomil, že skladatelia by mali vydávať svoje výpovede a pokračovať ďalej, zachovať o niektorých veciach dôstojné ticho."

V tomto inak veľmi pripomína postoj Karla Lagerfelda v móde a jeho kolekciám. To len poznámka, lebo naozaj o hudbe neviem veľa, tak mi to pripomína oblasť, o ktorej viem trochu viac;)

 

Preto je asi text American Pie taký silný. 

Lebo ten príbeh za ním. Je obrovský.

 

Po vydaní bola 4 týždne na prvom mieste v US hits, bodovala v Austrálii, Kanade aj rebríčkoch na Novom Zélande. V tom čase to bola najdlhšia pieseň, ktorá sa kedy dostala do Billboards 100 a dodnes patrí k 4 najdlhším, ktoré sa tam kedy dostali.

 

Madonna ju prerobila v roku 2000. Hej hej, desať rokov dozadu, nedávno:D Tiež si stále myslíte, že 1990 bolo 10 rokov dozadu? Prekvapenie. Už aj rok 2000 – teda ten, keď Madonna spievala American Pie, už aj to je 20 rokov, kámo. 

Neboj sa, neboj. Dobré to je.

 


A to viete, čo je za pesničkou „Road to Hell“ od Chris Rea? Nie? Alebo Sweet home Alabama? – toto keď som sa dočítala, skoro som odpadla. Neviem, no. Keď sa do nejakej pesničky buchneš alebo sa ti zaryje do hlavy, zvykne to mať dôvod. Mágia. Nebudem vám sem písať všetko, ale toto sú za mňa top tipy, ak vás teda takéto chuťovky zaujímajú.

 


IMG_6888_ajpg

 

Hot tip číslo tri – ako hudba zachráni svet



Aj na Kubu sme šli, lebo hudba. Išla som raz po R1-tke ráno niekedy v apríli minulý rok. V rádiu Camila Cabello, Havana u na na. 

Zarylo sa mi do hlavy: "Half of my heart is in Havana." - Preklad: "Polka môjho srdca je v Havane."

Neviem to vysvetliť. Neviem. 

Prišla som na miesto určenia – Vyhne – a pol dňa hľadala cez prestávky letenky na Kubu. Proste som vedela, že to sa musí stať. Musí.

 

Po ceste na Kubu v lietadle som pozrela približne dvesto filmov, lebo naozaj je to na opačnom konci sveta:D Jeden z nich bola aj rozprávka.

Hotel Transylvánia 3.

To je dobrá rozprávka. V pôvodnom jazyku, ak máte angličtinu. Lebo ten Drakula má ešte v tej angličtine aj Rumunsky prízvuk. Lebo je z Transylvánie.

 

Finálna scéna. Idú poraziť zlo, ktoré takmer zničí svet. Kraken z mora ovládaný pekelnými tónmi zloducha. Hrá ich na klávesy a je to magický tón, ktorý prebudí príšeru z hlbín mora a tá sa pustí do ničenia všetkého živého.

Príšery – tie dobré, Drakula s rodinou – chcú svet a aj sami seba zachrániť. Musia teda prehlušiť diabolskú hudbu nejakou inou.



IMG_4201_ajpg


No schválne, keby ste chceli poraziť zlo, ktorú mu pustíte, aby začal „vibrovať“ na pozitívnych vlnách?

Ako to dopadlo vám nepoviem. Nie preto, lebo chcem hrať chutnú. Ale preto, lebo to sa nemôže prezradiť pointu filmu. Pozrite si buď celú tú rozprávku alebo záverečnú scénu na tomto linku.



Ide do tuhého. Dvakrát skúsili, zatiaľ príšeru neporazili. Už len tretí - posledný pokus.

Drakula vraví: "Johnny, we need the most brain dominating, toe-tappinating song in the history of the all universe."

Preklad - tento riadne voľný preklad, ale ide o veľa: "Jano, potrebujeme song, ktorý je najviac na mozog, nedá sa dať preč z hlavy a aj proti svojej vôli si začneš dupkať nohou do rytmu."

 

Johnny zúfalo hľadá v počítači, je zmätený, hovorí ja neviem, je tu tak veľa možností. A potom povie: "mám ju." Drakula naštartuje PC a samozrejme zlo porazia.

Keď som to videla prvýkrát, krochkala som od smiechu. Strašne nahlas. V lietadle. No musím im dať za pravdu. Som zvedavá, čo na ten výber songov hovoríte vy:D


Rozprávka.

Ale ten nápad, že hudba premení zlo na dobro. A ten výber songov. Pozrela som si ten koniec v tom lietadle asi 10 krát.

Naozaj dobré to je.


Vy máte akú obľúbenú pesničku? Má aj príbeh? Aký?



Prajem vám krásny týždeň plný fajnej muziky

P.S. Je dvadsiatehoštvrtého. Takto o mesiac už:)