Na rande s dvomi medveďmi

 

Je sobota večer. Ležím doma, zabalená v deke. Vonku je December a mňa škriabe hrdlo. Takže medzi ľudí nejdem. 

Konečne čas prečítať tú knihu. Už sa na ňu teším hádam aj mesiac.

Volá sa “Hľadanie Sebastiána”

 

Je to príbeh dvoch medvedích bratov – Ojka a Timka. Ich mama sa začne zmenšovať a tak sa vyberú do sveta, hľadať Sebastiána. Lebo ten im pomôže to vyriešiť.

 

IMG_6254JPG

Ukážky sú malé výrezy príbehov z knihy tak, aby som neprezradila veľa. Dúfam, že sa to môže. Vydavateľstvo Trio Publishing. 


Odkiaľ to vedia?



Vedia to od sovy. Vygúglila som, že autor knihy je terapeut a kámo, to budeš vidieť v každom riadku toho textu. No veď pozri, sova je múdra. Volá sa Karla Gustava mladšia, (Junga). No nie je už toto koniec sveta? Ona im teda poradí, že aby to vyriešili, musia ísť do sveta a nájsť Sebastiána. A potom odletí, lebo musí ísť mudrovať inde a ide písať horoskopy:D 

Strašne dobré to je.

Medvede sa teda vyberú do sveta.

 

Ešte vám prezradím, že keď vychádzajú z lesa tak stretnú strážcu hranice. Ktorý ich vlastne nedrží. Len sa ich opýta, či sú si istí, že chcú ísť. A keď sa nakoniec teda rozhodnú, že áno, pripne im na labky ich tiene. Sprevádzajú ich celý život mimo lesa.  Tiene im ukážu kam majú ísť.

Viete, čo myslím? 

Terapeut. Strážca pripne medvedíkom tiene.


 

IMG_6253JPG


Kedy ste naposledy pri knihe plakali?



Ja pri tejto veľakrát. Až som nevidela na písmená a musela som si dať prestávku. 

Každá postava, ktorú na ceste stretnú Ojko a Timko je krásne dojemná. Má obrovskú silu. Aj múdrosť. Pritom si vôbec neviem predstaviť, ako to môžu vnímať deti. Ale myslím, že veľmi podobne ako my. Lebo je to písané takým láskavým jazykom.  

Kniha sa volá “Hľadanie Sebastiána” Autor je Roland Cagáň.


Myslela som pri jej čítaní na mnohých z vás. 

Predstavila som si pri niektorých častiach tej knihy konkrétnych z vás ako to čítate, s úsmevom na tvári pozeráte do knihy a prikyvujete, možno si niekedy aj trafíte do čela dlaňou.

Ja som si párkrát.

Myslela som na to, ako vám poviem o trpaslíkovi, ktorému sa zázračne napĺňa kahanec, o obrovi, ktorý stavia cestu, ale vlastne sa ju bojí dostavať, lebo čo ak cestu už dostavia a zistí, že k nemu nikto vlastne nepríde.

O lúčení, o namyslenom kráľovi a ceste späť, o bielych medveďoch, o tom, či lásku vidno, o zázračnom čaji, o kráľovnej a brnení, och, toto je moja obľúbená časť. Vlastne nie, moja obľúbená sú tie tiene. Vlastne nie, to vykladanie snov. Vlastne nie, domoloďka.

Všetky.

 

  IMG_6250JPG  


Záver

Chcela som sa s vami dnes pre tento rok rozlúčiť. Zosumarizovať, čo sme spolu zažili v poslednom roku.

Lenže tak, ako som na začiatku roku 2019 nemala šancu vôbec tušiť to všetko, čo sa stane, nemala som pri otváraní tejto knižky odkiaľ vedieť, ako strašne ju potrebujem.


Veľmi vám to chcem povedať a je to dôležitejšie, ako patetické sumarizovanie 2019:D

Veľmi vám prajem, aby vám ju každému ježiško doniesol pod stromček.

Aspoň jednu do každej rodiny. A keď si ju prečítate, tak potom vám bude úplne jasné, aký som mala rok:)

 

 

Pauza

Začína krásny čas a budem tiež s rodinou. Nebudem od nich utekať k počítaču. Užijem si ich a uvidíme sa nabudúci rok. Dobre? Užite si aj vy oddych naplno. 

Ďakujem vám, že ste tu boli v tomto roku a prajem vám najkrajšie sviatky. A do nového roku nech stretnete to, čo potrebujete. Ako Ojko a Timko.

 

Ďakujeme, 2019. Za všetko.

Dobré to je.