O učiteľoch a prekvapeniach


Raňajkovala som trdelník. Orechový špeciál. Tak sa volá táto príchuť.

Má na sebe aj cukor, aj granko a aj velikánske orechy. Mňam. Kúpila som si ho včera, na takej akcii vonku, ktoré sa teraz môžu konať. Stretla som tam aj kamaráta, ktorý je učiteľ.

On je jeden z tých dvoch učiteľov, do ktorých som bola. A jediný z nich dvoch o tom aj vie:D

 

To každý predsa tak mal, že bol zaľúbený v nejakej fáze do niektorej učiteľky / učiteľa.

Vy ste boli do ktorej alebo do ktorého?

 

dobre to jejpg



Prvé lásky



Na túto otázku mi jedna kamarátka odpovedala, že ona teda nebola do žiadneho učiteľa. A ja že no, počula som, že takých ľudí zopár na svete existuje. Lenže ona tvrdí, že ani nepozná nikoho vo svojom okolí, kto bol do učiteľa "buchnutý" - tak sme to vtedy predsa volali.

Toto mi nevychádza. 

Vôbec.

 

Myslím si totižto, že každý bol v nejakej fáze zamilovaný do niektorého z pedagogičiek a pedagógov vo svojom okolí. Pre mňa nikdy nebola otázka, že či.

Otázka bola len: kedy a do ktorého.

A ona že vôbec. Vraj teda ani nemá nikoho vo svojom okolí, kto to tak mal.

 


O učiteľoch hovoríme aj preto, lebo je koniec školského roka

Aj preto, lebo som konečne po strašne dlhej dobe úmorných lockdownov videla dobrého priateľa.

Do tretice ešte aj preto, že mi napísal druhý kamarát. Len tak, z ničoho nič. Že som sa ho kedysi pýtala, o akej téme by si chcel prečítať. Jemu teraz napadlo, že o učiteľoch. O ľuďoch, ktorí ho ovplyvnili a formovali.

Popísal mi aj, že čo ho ktorý naučil.



To je výborná téma. Silná. 

Ešte o nej porozmýšľam a dáme si ju asi na jeseň. Lebo to je dôležité. Tým učiteľom povedať, čo nás naučili. Im cez ruky prebehli stovky detí takých ako my. Neviem, či im to dostatočne niekto niekedy dal naspäť.

Takže to raz urobíme. Napíšem. Pohľadám aj v histórií pekné príbehy o učiteľoch.

Ak chcete, napíšte mi, do ktorého / ktorej učiteľky ste boli a prečo. Napíšte mi aj ak patríte do skupiny, ktorá nemá túto skúsenosť.

To ma celkom zajíma, že koľko vás je.

 


dobre to je 4jpg

 


Prekvapenia 

Okrem tohto prekvapenia číslo jeden:

1)     Keď zistíš, že na svete existujú ľudia, ktorí nikdy v živote neboli zamilovaní do učiteľky / učiteľa,

 

mám pre vás dnes exkluzívny rebríček ďalších prekvapení. Nazvali sme ho aj "top o-ou momenty".

Nepríjemné prekvapenia, ktoré nič neznamenajú, nie sú asi dôležité, ale na pár minút ti úplne rozhodia hodnotový rebríček:D

Tu sú:


2)     Keď sa celý deň tešíš na ten melón, ktorý máš v chladničke, a potom ho rozkrojíš, a je hnilý. Alebo málo sladký. Proste je zlý.

 

3)     Keď si dáš v cukrárni veterník, ktorý vyzerá tak strašne dobre, že si skoro zjedla aj to sklo. 

Už to nevieš vydržať, máš ho na tanieri, si aj pripravená celá sa zababrať, lebo veterník sa nedá jesť bez dolepenia prstov. Dáš si prvé sústo a zistíš, že tam je ten hnusný margarín. Takže ho ani nedoješ. Lebo to sa nedá jesť.

 

dobre to je 2jpg



4)     Toto mi povedali kamky, ja skúsenosť nemám, ale ženy odprisahali, že to je úplne „O – ou“ moment.

Keď ti vraj počas tehotenstva vypadáva slovná zásoba.

Veď ono sa to každému z nás občas stane, že nám vypadne slovo. Lenže toto mi povedala aktuálne tehotná žena. Povedala, že to je strašne často. Že jej vypadávajú príliš často aj obyčajné slová. A že ona vie, že to slovo vie. Ale ho skrátka teraz nevie nájsť.

 

Povedala, že je to šialené, ale že po pár mesiacoch sa s tým zmierila. Už vraj po tých slovách nepátra. Proste ich dočasne nemá. 

Hotovo.

 


5)     Keď je vonku 500 stupňov a ty si v aute (alebo veď aj doma) zapneš klímu a zistíš, že tá klíma smrdí. Alebo tečie. Alebo je inak pokazená. A ty musíš ísť v tom aute po diaľnici a v takom teple. Bez klímy.

 

6)     Keď ideš do divadla, lebo chceš vidieť túto herečku / tohto herca. A prídeš tam a práve vtedy hrá alternácia. Veď nevravím, aj to môže byť úžasný herecký výkon. Ale vieš, ty si šla pozrieť inú herečku, no.

 

7)     Keď ráno zistíš, že tá nabíjačka, do ktorej si večer zapojila telefón, nebola v elektrike.

 

8)     Keď ráno zistíš, že to, čo si si večer vymyslela ako outfit na dnešný deň, si nemôžeš dať, lebo jeden z tých kusov je v koši s ostatnou špinavou bielizňou.

 

9)     Keď si v reštaurácií objednáš to, čo vždy, bez toho aby si otvorila jedálny lístok. Lebo si to dávaš vždy. Čašník ti na to odpovie, že to už nemajú v ponuke, lebo jedálny lístok zmenili. A teba sa nespýtali!:D

 

 

10)   Keď si sa konečne rozhodla, že si zaslúžiš tie drahé šaty. Už si aj našetrila. Aj si makala ako blázon, aby si si ich kúpila za odmenu, za niečo. Ideš do obchodu. Skúsiš tvoje číslo – nesedia. Skúsiš o číslo väčšie – nesedia. O číslo menšie – nesedia. (A to sa mi zdá ešte o trochu horšie, ako keby ich už nemali.)

Vyzerali dokonalo na vešiaku alebo na figuríne. Nesedia ti, môžeš sa aj rozkrájať.

 

11)   Ranné momenty, ktoré ti môžu zlomiť srdce, som našla dva. 

Keď ráno zistíš, že nemáš zubnú pastu. Druhý je, keď ráno zapneš kávovar. Klikneš na stroji ten gombík na kávu. On začne mlieť zrnká. A potom, po pol sekunde sypania kávových zŕn počuješ ten prázdny zvuk.

Došla káva. Ráno.

 

12)   Keď zistíš, že v nejakej ilúzií žiješ celý život a myslíš si, že to tak majú všetci, a že je to „fakt“. Napríklad tá žltá na poliach, čo vidíš na jar z auta, vieš, tie kvety? To je podľa teba 34 rokov horčica. (myslím repku olejnú – pozn. aut.)

Lebo to, že to nie je horčica, som zistila pred dvomi rokmi. Naozaj.

Alebo ešte jeden príklad – že niekto nebol celý život do žiadneho učiteľa. Haló!

 


dobre to je 3jpg



Som zvedavá na tie vaše "o-ou" momenty a prekvapenia, ktoré vám lámu srdce. A na učiteľské lásky, sem s nimi. Dajte mi vedieť.

 

Viete, čo to znamená? Keď sa nám toto stáva?

Že máme naspäť svet, v ktorom môžeme hovoriť o týchto témach a zažívať ich zas. Aspoň na chvíľu. Máme všetko. Držte sa.

Dobré to je.