Taiwan

 

Viete, ako keď sa prvýkrát sprchujete na novom mieste a nepoznáte ešte finty? Takže v kúpeľni je potopa a všade je mokro?

Presne to sa mi práve podarilo.

Podľa očakávaní som v lietadle nespala ani minútu. Podľa očakávaní som si pozrela Frozen 2. Nad očakávania – až dvakrát. Spokojnosť. Stihla som ešte asi miliardu iných filmov. Je to už viac než 24 hodín, čo som nespala.

Napíšem vám krátku správu a aj keď tu je poobede, idem si ľahnúť.

 

IMG_8998_ajpg

 

Už teda po sprche a v teple, v tričku, spokojná a unavená vám napíšem ako prebehla cesta a samozrejme – prvá palma 2020:)

Cesta prebehla tak, že medzi mnou a tým chalanom (píšem chalanom, ale mohol mať aj 40 rokov a tri deti v pubertálnom veku, to pri nich ja nikdy neviem.) Takže, medzi nami bolo v lietadle voľné sedadlo. Hurá. 

Každý mal o polovicu miesta naviac, vystreli sme si nohy, občas aj vyložili, nekonečných 12 hodín ubehlo citeľne ľahšie ako keď je plno a tlačenica:D


V lietadle bola jedna aziatka s vráskami. Takže predpokladám, že mala si 202 rokov. Plus mínus 15. Lebo ako to ony robia to naozaj neviem. Zatiaľ. Ak sa mi podarí, toto zistím a prinesiem aj domov. Nech aj v našom hlavnom meste máme ázijské bjúty trendy. 

Samozrejme nazdieľam, nebojte sa.


IMG_9033_ajpg


Na letisku stačí vyzerať stratená a hneď sa ti niekto prihovorí a chce ti pomôcť. Vlastne na každej ďalšej stanici to isté. Aj na ulici, len tak. V metre mali všetci rúška. Ale oni to nosia aj bez ohľadu na aktuálnu “paniku”. Oni to vždy majú, ľudia z týchto krajín. Aj vo Viedni aj v Bratislave aj v Barcelone aj v roku 2017.

Keď sme vystúpili, hľadala som podľa cedulí, ktoré sú okrem ich animovaného jazyka zatiaľ všade aj v angličtine. Píšem opatrne a používam zatiaľ, aby som sa náhodou netešila predčasne. Zvykne sa mi pritrafiť:D


Takže, v metre si pán všimol, že mám v ruke lístok na rýchlovlak. Išiel predo mnou. Vystúpili sme a stále sa otáčal. Nevedela som, že prečo. Keď som odbočila iným smerom vrátil sa za mnou a povedal, že tam sa dostanem tadiaľto. 

Môžem ísť s ním, tiež tam ide.

Potom prišiel ešte druhý pán a niečo vyťahoval z tašky. Dal mi rúško, lebo že si všimol, že som jediná v metre nemala. Podáva mi to, pýtam sa, koľko mu dám peňazí. A on - že žiadne. Že je dôležité sa chrániť a to mi daruje. Aby som si na seba dala pozor.

Podľa Sibyly Mislovičovej teda je rúško (slovo) stredný rod a práve som to všade opravila. Kde beriem na toto sily už naozaj neviem:D


Tak si dám, keď už je to tu módny trend. Nech nevytŕčam. Postarám sa teda o seba aj takto. Alebo, ako jedna kamka tento týždeň povedala – keby sa každý staral o seba, o každého by bolo postarané. Budem sa. Vďaka tomuto pánovi teda.

I keď s radosťou píšem, že sa tu o mňa celkom stará aj kolektív. Príjemne.

 

IMG_9024_ajpg

 

Hovorí sa, že sú poverčiví. Žijú tradíciami. Zatiaľ teda môžem potvrdiť, že v strede dňa sa z chrámu ozývajú ohňostroje. Je to vraj preto, že nejaký uctievaný z toho chrámu má sviatok. Lenže vraj ich je toľko, že to výjde na každý víkend. Aj niekoho narodeniny, aj oslava.

Skoro ako u nás doma. Každý víkend – oslava.


Ohľadne čísel zatiaľ len viem, že dobrá je osmička. To je dnes celkom pozitívna správa. Ôsmeho. Štvorka sa im nepozdáva. Je to až také vážne, že budovy nemajú poschodie s číslom 4. Zatiaľ viem potvrdiť. Išli sme peši po schodoch a prvé, druhé, tretie, piate.

Hneď tak pocitovo si prešla viac schodov. Mentálny fitnes:))) 

Budem sledovať, či je to v každej budove a popýtam sa na legendy. Mohla by som pogúgliť a napísať vám tie, lenže to z gúgla nebude také dobré, ako keď to porozpráva niekto z domácich. Počkám si na to.

 

Áno, na skúter za zmestia dvaja dospelí a dva batohy. Ale pokojne aj dvaja dospelí a tri deti. Aj dvaja dospelí, tri deti a jeden pes. Každá spomenutá skupina v danej chvíli obsadila len jeden skúter.

 

IMG_9035_ajpg


Cesta v lietadle bola nekonečná, zatiaľ je všetko podľa očakávaní. Očakávania boli: ryžové polia, palmy, teplo. Tieto tri by sme mali už aj hotovo.

Idem si dopriať ten spánok.

 

Prajem vám krásne MDŽ a posielam vám palmu. Namiesto karafiátu. Snáď sa neurazíte. Táto konkrétne nebola prvá, ktorú som videla. Ale je prvá, ktorú som odfotila.

Dobré to je.

Pekný týždeň.